Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bucuria riscului

Tags: management, sfaturi de management, managementul riscului

Un lider militar american care isi pierduse majoritatea bataliilor a insistat sa-si conduca trupele in atacuri pe care multi le vedeau drept cauze pierdute. Credeti ca este vorba despre un lider privit de istorie drept un esec? Nici vorba, caci personajul nu e nimeni altul decat George Washington.
Liderii business din ziua de azi pot sa invete o lectie din managementul riscului practicat de generalul Washington, dar nu una la care te astepti. Washington nu a fost niciodata nesabuit. A studiat cu atentie riscurile, fugind de bataliile care ar fi dus la o infrangere catastrofica si aruncandu-se cu pieptul inainte in cele despre care credea ca ii aduceau puncte.
 
Managerii uneori se gandesc la slujba lor ca la o serie de atributii care trebuie sa evite sau sa elimine riscul. E simplu de facut: ocoleste toate intreprinderile de care nu esti sigur sau pe care nu le intelegei. Rezultatul va insa, garantat, unul mediocru, in cel mai bun caz. Inovatia, viteza si actiunea indrazneata sunt asociate riscului, asa ca, daca eviti riscul, eviti si unele din calitatile de care are nevoie organizatia ta pentru a inflori si pentru a supravietui.
 
Iata cateva din ideile preconcepute gresite despre risc:
 
Confuzia intre lipsa de familiaritate cu riscul. Liderii ezita adesea sa incerce piete noi sau provocari noi pe pietele existente, doar pentru ca nu le inteleg la fel de bien cum o faceau in cazul situatiilor in care erau obsinuiti sa opereze. E nevoie de timp, efort si poate cateva pierderi initiale pentru a te pune la punct.
 
Abordarea incertitudinii ca pe un risc. Poate parea de la sine inteles ca, atunci cand nu sti cum se va finaliza o situatie, aceasta este riscanta. Lucru care nu este neaparat necesar. Daca majoritatea potentialelor rezultate nu sunt oribile, nu ai parte de un risc excesiv. Analiza atenta poate distinge intre icertitudinea riscanta si versiunea libera de risc.
 
Nu manageriezi riscul. Doar pentru ca o situatie poate fi privita ca fiind foarte riscanta nu inseamna ca va si ramane asa. Inainte de a decide sa o eviti, merita sa te gandesti la cum sa indepartezi riscul, cum sa-l manageriezi, sa-l imparti cu partenerii. Adica sa dezvolti mecanisme de antentionare timpuri, aducand oameni cu mai multa experienta si expertiza sau prin diverse forme de asigurare.

Sursa: LinkedIn
Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016