Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce e mai bine sa fii: Angajat sau angajator?

Tags: mangement, sfaturi de management, antreprenor sau angajat, avantaje si dezavantaje

Care dintre cele doua pozitii iti ofera mai multe recompense, este mai usoara si mai putin stresanta? Este foarte greu sa spui daca a fi antreprenor este mai usor ca a fi angajat. Unii sunt meniti sa devina antreprenori si asa isi gasesc implinirea personala, fericirea si succesul. Altii insa sunt destinati sa fie angajati, cu cateva promovari de-a lungul carierei.
Exista avantaje si dezavantaje in ambele tabere.
 
Avantajele si dezavantajele pozitiei de angajat
 
Ca angajat, esti specialist. Ti se da un set de sarcini bazate pe functia ta si pe natura muncii tale. Te concentrezi pe a-ti implini responsabilitatile desmnate tie de catre organizatie. Te limitezi la ceea ce stii. Esti contabil, deci de ocupi de contabilitate. Esti reprezentant customer service, atunci te ocupi de clienti.
 
Venitul unui angajat este relativ predictibil: stii cat vei fi platit si cand se va intampla asta (saptamanala, bilunar sau lunar). Fie ca ti-ai dat tot interesul, fie ca nu te-ai descurcat cine stie ce, tot iti vei primi solda lunara.
 
Orele de lucru sunt fixe. Daca ai un program de la 9 la 5, se asteapta de la tine sa-ti faci treaba in intervalul asta. Daca vrei, poti sa uiti de munca imediat ce iesi din birou. Daca nu esti workaholic, poti sa te bucuri si de week-end, fara a te gandi la munca.
 
Partea proasta este ca esti doar un angajat. Fie ca esti de acord cu viziunea companiei, cu strategiile si directia ei, nu ai ce face, daca nu ai o functie de conducere. Nu poti alege decat sa ramai in organizatie sau s-o parasesti. Vei avea si un sef (care, la randul lui, are alti sefi) si faci ce spune el.
 
Daca vrei sa ai o voce care se face auzita la luarea deciziilor in companie, trebuie sa fii promovat int-o functie cu mai multe responsabiliatti. Ceea ce nu este usor de obtinut, caci trebuie sa intri in competitie cu alti angajati.
 
Venitul tau este, in linii mari, stabilit. Daca nu sunt incluse bonusuri si prime in plan, pentru excelenta, sunt foarte putine sanse sa-ti creasca salariul anual.
 
Avantajele si dezavantajele pozitiei de antreprenor
 
Pe de alta parte, antreprenorul este seful. Daca simti ca poti face si poti castiga mai mult in afara pozitiei de angajat, antreprenoriat scrie pe tine.
 
Tu stabilesti viziunea companiei, strategiile si de ce ai nevoie pentru a-ti atinge tintele. Daca iti placa sa fii in pozitie de lider si iubesti provocarea de a solutiona probleme, a fi antreprenor iti permite sa tragi liniile propriului destin si sa ai succes in cuvintele tale.
 
Daca pui bazele propriei afaceri, poti dobandi siguranat financiara. Nu exista un prea mult in ceea ce priveste potentialele castiguri. Totul depinde de creativitatea ta, de dorinta de a munci mult si, da, de noroc.
 
Ca antreprenor, iti stabilesti singur programul de lucru. Lucrezi cand vrei si de unde vrei. Poti alege sa muncesti numai noaptea sau numai ziua. Poti lucra in pijamale sau in orice alt outfit te face sa te simti bine. Poti sa mergi sa te tunzi in timpul zilei, fara a te teme ca se va supara seful.
 
Partea proasta este ca nu exista garantii ca afacerea ta va reusi. Sa incepi o afacere este un risc si exita provocari in fiecare etapa pe care o parcurgi. Poate sa fie un esec rasunator si poti ajunge sa pierzi tot – bani, economii, casa si familie. Nici venitul lunar nu este garantat: unele luni sunt senzationale, iar in altele vei ramane dator cu chiria.
 
Traiesti si respiri afacerea ta. Nu este neobisnuit sa vezi un antreprenor alocand un nebunesc numar de ore afacerii, mai ales la inceput. Sunt atatea lucruri de facut, atatea provocari de depasit!
 
Este stresant sa fii antreprenor. Tu esti cel care se ingrijoreaza, tu ai viziunea de ansamblu. 

Tu ce ai alege?
Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.29 din 5 - 19 voturi.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016