Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De ce muzica inregistrata digital nu e considerata chiar muzica...

Tags: muzica, tehnologie, digital, editorial

Inventatorul iPod-ului, Steve Job, nu asculta niciodata mp3-uri. Toata muzica pe care o asculta era inregistrata pe viniluri. Azi asistam la o reintoarcere din ce in ce mai mare catre discuri, in paralel cu dezvoltarea masiva a muzicii inregistrate si redate digital.

Cu toate acestea, muzica digitala nu reuseste sa ne capteze atentia la fel de mult cu inregistrarea de pe un vinil. Specialistii au inceput sa studieze daca nu cumva muzica din mediul online neutralizeaza influenta pe care aceasta ar putea sa o aiba asupra noastra. Potrivit Mic.com, online-ul chiar reduce efectele si legatura dintre ascultator si muzica.

Poppy Crum, unul dintre cercetatorii de la Laboratoarele Dolby si profesor la Stanford, a explicat pentru Mic.com care sunt efectele de ordin psihologic pe care muzica digitala le are asupra noastra:

"Adevarata dragoste sau apreciere a unei compozitii muzicale vine din intelegerea adevarata a muzicii respective". Aceasta a enumerat trei factori importanti, esentiali in crearea unei experiente unice care poate fi produsa de muzica: "expunere repetata", "recapitulare", "intentie". Aceasta experienta poate fi intrerupta atunci cand ascultam bucati mici si trecem la urmatoarea piesa.

Inregistrarea fidela a sunetelor este jertfita atunci cand se face trecerea in digital deoarece o distinctie clara a sunetelor ar ocupa foarte mult spatiu. Comprimarea duce astfel la inlocuirea multor elemente printr-un volum mai mare care va compensa pentru pierderea calitatii. Ceea ce trebuia sa fie muzica devine astfel un element compact de zgomot.

Bob Ludwig, un inginer de sunet profesionist, crede ca unul dintre principalele motive din cauza carora oamenii nu se mai simt atat de indragostiti de albumele de muzica asa cum se intampla in trecut. "Si desi ai ascultat muzica buna", spune acesta, "nu vei simti nevoia sa revii la acea compozitie si sa o asculti din nou".



Daca ma gandesc bine, asa este. Nu mai am rabdare si nici timp (sau nu-mi mai fac) pentru a asculta albume intregi. Trec printre piese, ascult doar cateva secunde din unele stiind ca mai sunt cateva mii la indemana intr-un playlist care, fara sa exagerez, a ajuns deja la 5.000 de favorite.

Singurele albume pe care le ascult, intamplator, cap-coada, sunt pe vinil. Fiindca acolo trebuie doar sa intorc discul si nu ma deranjeaza. E o placere in a face acest lucru si, implicit, in a asculta astfel muzica. Diferenta se simte, fara indoiala. Unul dintre albumele preferate de la Sidsel Endresen e ascultat numai si numai pe vinil. Nu am nevoie sa ascult piesele ca mp3 ca sa-mi dau seama cat de mult s-ar pierde din acel sunet din momentul in care ar fi intregistrate digital.

Surse foto: aici si aici.
Autor: Mihaela Pascu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016