Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pe ce sa-ti dai banii, pentru a-ti cumpara fericirea

Tags: management, bani, fericire, cumpara fericire, ciocolata

Banii pot cumpara fericirea, daca stii in ce sa investesti. Profesorul universitar de la Harvard Michael Norton a scris o carte pe aceasta tema (Banii fericirii: Stiinta cheltuielilor inteligente, tr.n.) si a detaliat, pentru Business Insider, cinci moduri perfecte pentru a transforma banii in zambete.
1. Cumpara experienta.
 
57% dintre americani declara ca achizitiile experientiale ii face mai fericiti decat cele materiale, in timp ce doar 34% au declarat contrariul ca find adevarat. 
 
Diferenta este mai pronuntata in randul femeilor, tinerilor si al celor care locuiesc in orase si suburbii. 
 
Oamenii par a fi mai stabili emotionali cand se gandesc la achizitiile experientiale, pe care le numesc 'bani chetuiti cu cap'.
 
2. Fa-ti un dar cu semnificatie.
 
Stiind ca nu ai acces la un anumit lucru oricand si oriunde te poate ajuta sa apreciezi mai mult ceea ce ai deja. Cand iti place un serial, In mintea criminalului sa zicem, te poti gandi ca cel mai bun mod pentru a-ti maximiza bucuria este de a cumpara toate DVD-urile si sa vezi toate episoadele in continuu, fara pauze publicitare. Cercetarile arata insa ca reclamele si puaza de o saptamana de asteptare pana la urmatorul episod cresc placerea. Reclamele rup starea de creata de un show care incepe sa devina, inevitabil, repetitiv. Asa ca, dupa pauza, ne vom indragosti iar de intriga complicata.
 
3. Cumpara timp.
 
Oamenii care simt ca au mai mult timp liber sunt mai predispusi sa faca sport, munca de voluntariat si sa participe la alte activitati care sunt legate de fericire. Desii banii pot fi folosti pentru a cumpara 'timp liber', fie prin delegarea de responsabilitati pe umerii unei menajere, sa spunem, persoanele mai instarite raporteaza niveluri crescute de stres, caci tind sa petreaca mai mult timp efectuand activitati asociate unor niveluri relativ ridicate de tensiune si stres, cum ar fi shoppingul, munca sau naveta.
 
4. Plateste acum, consuma mai tarziu.
 
Amana desfasurarea placerii consumului, nu numai oferindu-ti oportunitatea de a avea asteptari pozitive, ci si prin crearea factorului de 'salivare'. Cel mai bun stimul pentru studierea factorului de salivare este ciocolata. Intr-un experiment recent, un grup de studenti au fost intrebati ce sortiment de ciocolata doresc, mentionandu-li-se doua. Unii au mancat ciocolata imediat, altii au asteptat 30 de minute. Acestia din urma s-au bucurat mai mult de experienta si au fost mai interesati sa mai cumpere inca o ciocolata. 
 
Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016