Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Egoul nu ti-e prieten, ci e partea din tine care iti poate ruina intreaga viata

Tags: ego, sine, sinele fals, puterea egoului, orgoliu, munca, comunicare

Poate suna... dur si dramatic. Poate suna pesimist si fara de speranta. Numai ca m-am pomenit, in ultima perioada, intrebandu-ma din ce punct reactiile mele sunt declansate de manevrele ascunse ale egoului si in ce masura acestea sunt raspuns fata de manifestarile altor egouri.

Raspunsul, mi-am dat seama, e undeva la mijloc. Nici mie nu-mi straluceste pe cap aura de sfant, dar nici altora. Ne simtim raniti mult prea des si actionam gresit, de prea multe ori, fiindca nu stim sa ne detasam propria persoana de ceea ce nu are legatura cu noi.

Una dintre cele mari greseli este sa ne punem egoul in fata muncii. In aceste situatii, egoul se manifesta astfel: "Daca nu-ti place ideea mea, imi iau jucariile si plec!". Iar ceea ce putea fi o oportunitate nu se transforma decat intr-o usa inchisa pentru totdeauna.

Reactiile noastre influentate de ego ne fac sa luam decizii gresite si ne fac victime ale unui fals sentiment de siguranta. Ne privim ca indivizi care trebuie sa isi apere existenta cu orice pret si trebuie sa pastreze intacta orice forma de extensie a personalitatii lor creatoare.

Pentru a limita puterea egoului, trebuie sa stim sa fim buni ascultatori sau sa invatam sa ascultam. Sa intelegem o problema si din perspectiva celuilalt si, asa cum am scris si mai sus, sa intelegem ca adevarul e, de cele mai multe ori, undeva la mijloc.

Sa aruncam constant vina pe cei din jur si sa le punem in carca probleme care nu fac decat sa ne reflecte propriile incapacitati inseamna sa nu vrem sa crestem, sa nu vrem sa ne abandonam egoul si sa credem ca si noi am gresit si ca acea cale pe care mergem nu este neaparat cea mai buna si, cu siguranta, nu e cea mai buna doar pentru ca mergem noi pe ea.

Daca e drumul nostru si e bun si ne face sa ne simtim impliniti si fericiti, atunci acesta este un drum care nu e stapanit de ego, dar daca ni se pare ca acest drum e unul in permanenta presarat cu obstacole de catre alti oameni si ca experientele noastre par problematice de fiecare data, e obligatoriu sa ne dam seama unde se afla mai exact problema si cum poate fi rezolvata.

Ajungem tot la introspectie, insa de data aceasta nu ne concentram asupra egoului, care este sinele fals, ci asupra sinelui adevarat care stie in ce directie trebuie sa mearga si care, daca este ascultat, va fi intotdeauna sincer si isi va recunoaste vina pe care, controlat de ego, o arunca in carca altora.
Autor: Mihaela Pascu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 2.5 din 5 - 2 voturi.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016