Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

5 moduri prin care devenim mai destepti cand imbatranim

Tags: dezvoltare personala, dezvoltarea creierului, inteligenta emotionala, stare emotionala

Pe masura ce imbatranim, viteza de procesare a creierului incetineste si memoria nu mai este imbatabila. Dar exista alte departamente in care puterile mentale cresc cand inaintam in varsta.
In ultimul numar al revistei Pshychological Science, cercetatorii au raportat ca persoanele mai in varsta (peste 65 de ani) au demonstrat mai putina variabilitate in ceea ce priveste performanta lor cognitiva decat persoanele intre 25-31 de ani, pe parcursul a 100 de zile de testari. Acest lucru se datoreaza faptul ca adultii au invatat diverse strategii sa solutioneze sarcini, au un nivel constant de motivatie, o rutina zilnica si o stare de spirit constanta. 
 
Alte cercetari au adus argumente suplimentare privind faptul ca mintea care imbatraneste nu este de compatimit:
 
1. Emisferele creierului se sincronizeaza.
 
Creierul este divizat in doua emisfere, fiecare fiind specializata in anumite operatiuni. Scanarile creierului arata ca tinerii isi folosesc cate o emisfera pentru diverse sarcini, dar adultii isi activeaza ambele emisfere simultan, ceea ce le permite sa faca conexiuni intre parti disparate ale problemelor sau situatiilor.
 
2. Creierul nu se opreste niciodata din dezvoltare.
 
Oamenii de stiinta credeau odata ca neuronii se imputineaza pe masura ce inaintam in vasrsta. Dar acum se stie ca acest lucru nu este adevarat. Creierul se dezvolta, ca raspuns la ceea ce invata. Daca inveti sa canti la un instrument mai tarziu in viata, regiunile din creier care controleaza auzul, memoria si miscarile mainilor sufera schimbari importante.
 
3. Capacitatea de a rationa si solutionarea de probleme se ascut.
 
Acest lucru este evident nu numai in studiile de laborator, ci si in urma examinarii alegerilor pe care le facem in viata de zi cu zi. De exemplu, conform unui studiu pentru Brookings Institute efectuat de Sumit Agarwal, economist la Federal reserve Bank din Chicago, persoanele de varsta mijlocie fac alegeri financiare mai bune decat cei tineri. 
 
4. Te poti focaliza pe partea pozitiva a lucrurilor.
 
Perspectiva devine mai roz pe masura ce imbatranim, asa cum o demonstreaza un studiu publicat anul trecut in revista Psychology and Aging. Laura Carstensen, profesor de psihologie la Universitatea Stanford a rugat un grup de subiecti cu varste intre 18 si 94 de ani sa-si inregistreze starea emotionala in cinci momente aleatoriu alese, in fiecare zi, timp de o saptamana. A repetat procedura cu aceiasi participanti si cinci ani mai tarziu si apoi peste inca cinci ani. Odata cu trecerea timpului, subiectii au devenit mai optimisti si au capatat o stabilitate emotioanla mai mare. Asta se datoreaza si schimbarilor din creier, in special al cebtrul de procesare a emotiilor, amigdala.
 
5. Abilitatile se imbunatatesc in mod constant.
 
Adultii maturi se inteleg mai bine pe ei insisi. Inteleg mai bine ce se intampla si cu cei din jurul lor. Intr-un studiu din 2007, publicat in revista Journal of Gerontology, unor adulti mai tineri sau mai in varsta le-au fost prezentate probleme cotidiene ipotetice (de exemplu, o matusa cicalitoare suna tocmai cand iesi pe sau sa te intalnesti cu prietenii sau ai castigat o vacanta gratuita, dar sa o onorezi inseamna sa nu mai participi la o nunta in familie etc.). Adultii mai in varsta s-au descurcat mai bine la solutionarea dilemelor interpersonale, alegand traseul care a evitat complet conflictul. Si asta pentru ca, pe masura ce imbatranim, inteligenta noastra sociala se ascute.
 
Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016