Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

6 lucruri suprinzatoare pe care nu le stiai despre negocierea salariului

Tags: management, dezvoltare personala, negociere salariu, bani

Vrei sa ceri o marire de salariu? Probabil ca stii ca trebuie sa te pregatesti pentru conversatia cu seful, dar care este cea mai buna metoda pentru a face asta? Iata cateva lucruri suprinzatoare despre negociere care te vor ajuta sa iesi din biroul sefului cu mai multi bani pe card.
1. Trebuie sa ceri.
 
Negocierea este o conversatie. Dar managerul tau este probabil fericit cu modul in care decurg lucrurile, asa ca, pentru a initia conversatia pe tema care te intereseaza, trebuie sa vorbesti tu primul.
 
Daca lasa totul asa cum este, seful tau castiga bani si timp. Tu esti singura persoana motivata sa schimbe starea de fapt, asa ca, daca nu ceri, nu ti se va da.
 
2. Daca nu ceri, pierzi bani.
 
Adeseori, nu apreciem corect cat de mult am fi putut castiga daca am fi cerut suficient. 
 
3. Nu trebuie sa ai un dosar cu argumente.
 
Contrar credintei populare, nu este nevoie de zeci de motive cu care sa demonstrezi ca meriti marirea de salariu pe care ti-o doresti. Este mai eficient sa apelezi la unu, doua argumente puternice, decat la cinci, sase. Gandeste-te bine la aceste doua argumente alese si fa-le punctul focal al conversatiei.
 
4. Procesul in sine este adesea negociat.
 
Unii nu-si dau seama ca, pentru a ajunge la negociere, este nevoie de negociere. Invata sa discerni semnalele. Seful tot amana intalnirea cu tine de cateva saptamani? Sau poate vrea sa discute cu tine chiar pe loc, indiferent daca v-ati intalnit pe hol?
 
Acestea sunt, de fapt, tactici de negociere: in primul caz de amanare, in cel de-al doilea, de grabire. Este important sa poti negocia cand vei negocia. Poti raspunde la tacticile de mai sus cerand un moment mai potrivit pentru tine. 
 
5. Secretul este ca si seful negociaza.
 
Fie ca-ti vine sa crezi sau nu, seful tau poate sa urasca negocierea mai tare decat tine. Si asta din diverse motive: fie ca nu-i place sa zica „nu” si sa dezamageasca, fie pentru ca are impresia ca este un negociator slab, care „pierde” majoritatea confruntarilor. Evitarea conversatiilor este un semnal al primei situatii, in timp ce agresivitatea arata frica de negociere.
 
Abordeaza conversatia ca pe un exercitiu de persuasiune, subliniind optiunile de castig pentru ambele parti. 
 
Alege un moment in care seful este mai abordabil, mai relaxat.
 
6. Nu totul se refera la bani.
 
Cu totii ne concentram pe cererea unui salariu mai mare sau a unui bonus si uitam ca exista si alte lucruri care ne pot face cariera si viata mai usoare. Te-ai gandit la cursuri de perfectionare? La programul de lucru flexibil? La vacanta? La asumarea unui rol diferit sau la a incerca ceva ce ti-ai dorit intotdeauna sa faci?

Sursa foto: www.sxc.hu
Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016