Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ai comportament de persoana saraca?

Tags: dezvoltare personala, saracie, bani, shopping

Va impartasim o poveste care este extrem de des intalnita: X isi aminteste cum, cand era mica, parintii ei nu aveau bani nici sa o duca la medic. A trecut si prin clipe cand nu aveau apa calda (n-o platisera) si nici sapun. A fost tot timpul ridiculizata de colegi din cauza hainelor ponosite.
X este acum mama si sotie, are o slujba buna si, in teorie, este un om implinit. Si, desi venitul in familie este peste medie, nu pune nimic deoparte. In fiecare luna, ajunge cu cheltuielile aproape de pragul dezastrului, dar continua sa mearga la spa si sa descarce aplicatiile de shopping ale brandurilor preferate.
 
De ce oamenii saraci cheltuiesc mai mult.
 
Si nu este singura. De fapt, comportamentul ei de shopping este explicat de cercetarile stiintifice. Un studiu recent publicat in luna februarie a anului 2013 de revista Psychological Science sugereaza ca, suprinzator, adultii care cresc in medii cu resurse financiare reduse sunt mai predispusi sa cheltuiasca mai mult in conditii de criza economica. Iar cei care au crescut in medii mai echilibrate financiar vor raspunde strangandu-si punga.
 
Ai crede ca cineva care stie cum e sa fii mai putin norocos se va teme de a face ceva ce-l poate aduce in aceeasi situatie, dar nu asta se intampla, conform profesorului Joshua Ackerman, coautor al studiului. 
 
Cum ar explica X: „De fiecare data cand vad ceva ce vreau, cumpar. Daca nu o fac, mintea ma duce inapoi la copilaria saraca si ma gandesc ca merit mai mult...”.
 
Cum sa treci peste sindromul „Merit”
 
Tu nu esti parintii tai, ai depasit trecutul. Daca ai avut o istorie sinuoasa nu inseamna ca trebuie sa-ti cheltuiesti acum toti banii.
 
1. Evita cheltuielile exagerate. Daca spui ca meriti ceva, iata si principalul vinovat al dietelor esuate si al bugetelor gaurite. Decizi sa-ti oferi un mic cadou. Doar acum. Si pe urma lantul slabiciunilor continua. Stabileste-ti un plan financiar mai amplu, cum ar fi niste economii pentru vacanta de iarna sau pentru ceva care te va afce sa te simti bogat. O canapea luxoasa, de exemplu. 

2. Creeaza o lista de vrificare in trei pasi. Daca vrei neaparat o pereche de pantofi, intreaba-te urmatoarele: Am pus bani deoparte pentru asta? Am nevoie de ei? Daca ii cumpar, mai am bani de vacanta?

3. Afla care sunt factorii declansatori care te fac sa cheltuiesti. Poate iti plac pantofii sau gadgeturile. Da unsubscribe la newslettere, evita cupoanele si ocoleste zonele cu magazine. Vei fi eliberat dupa o vreme.
 
Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016