Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conferinta Cultura Inovatiei: Inovatia reala deranjeaza

Tags: cultura inovatiei, romanian design week, george teodorescu, creativitate, design

Conferinta Cultura Inovatiei a fost doar prima dintre multele intalniri care au loc in aceasta perioada in cadrul Romanian Design Week, un eveniment care promoveaza design-ul autohton. Discutiile din seara trecuta s-au invartit in jurul ideii de inovatie, intr-un mod care iti pune multe rotite in miscare.

Asta fiindca am avut norocul sa il ascultam pe Prof. Univ. George Teodorescu (Universitatea Wuppertal, Germania) vorbind despre modul in care pot fi educati inventatorii, despre cum creativitatea este omorata printr-un design repetitiv (designul bunurilor de investitii, de exemplu) si despre cum poate fi marita capacitatea de a crea a omului.

Privind doar o mica parte din proiectele coordonate de George Teodorescu, iti dai seama din prima secunda cat de multe lucruri iti scapa din vedere, dar stii ca inca din acel moment s-a schimbat ceva in tine in mod iremediabil.

Am primit sfaturi despre importanta utilizarii resurselor locale si ni s-a explicat de ce niciun cuvant nu descrie adevarul si ne limiteaza astfel creativitatea. Din nou, iti dai seama ca privesti in directia gresita, desi stii ca atata vreme cat incerci, esti pe drumul cel bun.

Proiectul Oasis din Namibia e doar una dintre dovezile ca se pot gasi solutii cu adevarat inovatoare. Sunt greu de aplicat, veti spune. Deloc. Dar inovatia reala irita fiindca deranjeaza structuri evidente, dupa cum bine a spus chiar profesorul George Teodorescu.

Tot el a mai spus ca succesul unei idei o distruge. Sa luam exemplul automobilelor. Masinile au devenit de mare succes. Cu cat s-a marit succesul lor, cu atat s-au marit si problemele pe care le-au adus cu sine: poluare, locuri de parcare, trafic ingreunat. Nu am gasit o solutie pentru un transport mai rapid, am omorat o idee.

Discutii despre design, despre creativitate, despre un mod de a vedea esenta dincolo de materie, despre a atinge lumea ideilor in spatele lumii materiale. O abordare nu doar pragmatica, ci si filozofica a lucrurilor si un conferentiar de care va doresc sa aveti parte cel putin o data in viata.

Pentru unii dintre noi, o astfel de intalnire poate fi suficienta pentru a ne face nu doar sa ne dorim mai mult pentru ceilalti, ci sa si facem ceva in acest sens!

Autor: Mihaela Pascu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016