Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Maria Popova, fondatorea BrainPickings.org, despre cele 7 lucruri invatate in 7 ani de munca

Tags: maria popova, destinul, succesul, productivitatea, munca, sfaturi, entuziasmul

A scris pentru Wired Marea Britanie, The Atlantic si pentru New York Times, alaturi de multe alte publicatii. In opinia sa, pentru a fi cu adevarat creativi si pentru a oferi ceva lumii, trebuie sa stim sa facem legatura intre nenumarate puncte, sa intersectam idei din domenii variate, sa le combinam si sa le recombinam pana cand obtinem idei noi.

BrainPickings.org a fost infiintat in 2006 ca un email saptamanal trimis unui grup de sapte prieteni. In 2012, site-ul crescuse atat de mult incat a fost inclus in arhiva online a Librariei Congresului.

"Mi se cere adeseori sfatul de catre oameni tineri aflati la inceputul calatoriei de descoperire de sine sau de catre cei care doresc sa porneasca intr-o noua directie in viata. Si chiar daca ma simt complet omul nepotrivit pentru a da sfaturi in adevaratul sens al cuvantului, iata sapte lucruri pe care le-am invatat in cei sapte ani de alegeri, de integrare a muncii si a vietii intr-un singur amestec incalcit si de istorisire a acestei calatorii pentru inima, minte si spirit, calatorie care a luat cu sine, din cine stie ce intamplare fericita si modesta, atat de multi alti oameni".

Aceste "sfaturi" pe care Maria Popova a ales sa le impartaseasca s-ar putea sa nu se aplice tuturor, dar raman in continuare lucruri care ne pot aduce mai aproape de noi insine si care ne pot ajuta, fara indoiala, sa ne gandim la ceea ce ne dorim cu adevarat.

1. Alege sa-ti schimbi felul in care gandesti. Cultiva acea capacitate de a identifica productivitatea negativa. Traim intr-o societate care blameaza lipsa unei opinii asa ca de multe ori ne formam parerile in functie de impresii superficiale sau in baza unor idei imprumutate de la altii, fara sa facem cercetari pe cont propriu si sa intelegem de ce credem ceea ce credem. Mai apoi transmitem aceste pareri mai departe in loc sa alegem uneori sa recunoastem ca nu stim. Conteaza intotdeauna mult mai mult sa intelegem decat sa tinem cu dintii de a avea dreptate, iar asta uneori inseamna sa fim dispusi sa ne schimbam felul de a gandi sau de a crede intr-un anumit lucru.


2. Nu face nimic de dragul prestigiului, al statutului, al banilor sau pentru aprobarea altora. Asa cum  a spus si Paul Graham, "prestigiul e ca un magnet puternic care deformeaza chiar si convingerile tale legate de ceea ce iti place sa faci. Asta te va face sa lucrezi nu la ceea ce iti place, ci pentru ceea ce ti-ar placea sa-ti placa si in realitate. Practic, muncim pentru a indeplini o idee, nu pentru a ne trai pasiunea.

3. Fii generos. Fii generos cu timpul, resursele si cu meritul care trebuie acordat altor oameni. E mai usor sa critici decat sa lauzi asa ca nu uita ca intotdeauna de partea cealalta e tot o fiinta umana chiar daca se ascunde in spatele unei lucrari, a unei opere de arta sau orice alt proiect si rezultat al muncii sale.

4. Fa-ti timp pentru momente de liniste in viata ta. Mediteaza. Plimba-te. Iesi cu bicicleta. Atunci cand ne relaxam astfel mintea, creativitatea vine de la sine. In schimb, daca stam inchisi intr-o camera incercand sa gasim cea mai buna idee, sfarsim prin a fi obositi si nervosi. Procesul creativ functioneaza cel mai bine cu astfel de pauze. De asemenea, e esential sa dormim. Sa fim la fel de disciplinati cand vine vorba de somnul nostru la fel cum suntem cand muncim.

5. Cand alti oameni ne spun cine sunt, sa-i credem. Cand alti oameni incearca sa ne spuna cine suntem noi, sa nu-i credem. Nimeni altcineva in afara de noi insine nu ne cunoaste mai bine, iar parerile celor care crede ca ne cunosc si ca ne pot defini spun ceva doar despre ei si despre cum vad ei lumea, nu si despre noi.

6. Sa fim si prezenti, poate mai mult decat productivi. Societatea noastra premiaza si masoara valoarea in functie de eficienta, castig material si capacitatea noastra de a face cutare sau cutare lucru. Sa nu uitam ca desi e bine sa fim productivi, nu trebuie sa ridicam productivitatea pe un altar fiindca asta omoara toata bucuria si entuziasmul care ar trebui sa ne insoteasca zi de zi. Asa cum ne traim fiecare zi ne traim, de fapt, intreaga viata.

7. Tot ceea ce are valoare se construieste in timp. Din nou, azi vedem succesul ca pe ceva imediat si care apare peste noapte. Ceea ce uitam e ca ceea ce se iveste atat de rapid, dispare la fel de repede. Cele mai de succes lucruri care dainuie de-a lungul anilor si care infloresc odata cu timpul sunt cele care se construiesc cu migala, efort si incredere de-a lungul multor ani. Mitul succesului peste noapte nu e e decat un mit.

Nu de rezultat ar trebui sa fim interesati, ci de procesul intreg care se deruleaza din momentul in care se formeaza un boboc de trandafir si pana in clipa in care infloreste fiindca acel interval este cel care slefuieste si formeaza caracterul si destinul unui om.

Autor: Ioana Andreea Pavel


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016