Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Te simti intimidat de succesul altora?

Tags: dezvoltare personala, gelozie, succes, emotii negative

Cum te simti cand vezi sau auzi ca cineva din anturajul tau se bucura de succes? Desi depinde de cine este persoana, de ce au realizat si de cum te simti in propria piele in momentul respectiv, cel mai probabil vei fi coplesit de sentimente contradictorii.
Poti fi entuziasmat si inspirat de succesul altuia, mai ales daca este vorba de cineva apropiat. In acelasi timp, ti se strecoara in suflet gelozia, insecuritatea si senzatia de inferioritate, mai ales daca respectivul a obtinut sau experimentat ceva ce si tu iti doresti.
 
Desi ai trecut de perioada adolescentei in care simteai vesnic nevoia sa te compari cu ceilalti, succesul celorlalti inca te face sa te simti intimidat.
 
Obsesia culturala a comparatiei
 
Obsesia culturala a comparatiei si competitie nu este o tendinta moderna, dar aceasta pare a se fi intensificat in ultimii ani, odata cu explozia social media. Te bucuri sa celebrezi evenimentele fericite din viata altora care sunt impartasite online si acelasi lucru faci si tu. Dar aceasta este o sabie cu doua taisuri, caci inevitabil iti pui vesnic intrebari in legatura cu propria aparitie, familie, cu modul in care-ti cresti copiii. Faci comparatii si ajungi, de multe ori, sa crezi ca tu nu duci o viata atat de roz ca ceilalti.
 
In acelasi timp, cand ceva bun ti se intampla tie, ai tendinta sa te lauzi celor apropiati si/ sau sa simti un sentimente de superioritate fata de acestia. Aceasta este o realitate chiar mai greu de admis decat afirmatia anterioara.
 
Fie ca ne simtim inferiori, fie ca ne credem superiori, acestea sunt reactii care ne impiedica sa crestem, sa ajungem la succes, sa ne gasim pacea si implinirea. Este o capcana a egoului, caci nu exista castigatori in acest joc.
 
Opreste jocul comprararii
 
Ce-ar fi sa nu mai compari nimic niciodata? Ce-ar fi daca succesul celorlalti nu ar avea nimic de-a face cu noi, iar al nostru nimic de-a face cu ei? Ce-ar fi daca nu ai mai pierde timp pretios masurandu-te in functie de ceilalti?
 
Exista si cativa pasi intermediari care poti fi facuti pentru atingerea acestui obiectiv:
 
1. Aminteste-ti ca este OK sa fii gelos.
 
Gelozia este una dintre emotiile considerate „negative”. Dar ea este parte a experientei umane. Problema apare cand nu suntem constienti de ea. Cand pretindem ca nu suntem gelosi, desi suntem. Va ajunge sa ne macine, sa ne transforme.
 
2. Cauta mesajul implicit.
 
Cand ne simtim amenintati de succesul altora, exista un mesaj implicit pe care ni-l transmitem. Ne spunem ca noi nu vom fi niciodata asa, ca nu vom ajunge niciodata acolo etc. Intreaba-te in schimb ce poti invata din experienta celuilalt si cum te poti concentra mai bine pe propria crestere.
 
Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016