Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce ma enerveaza zilele acestea...

Tags: nepasare, sistemul scolar, piata de munca, responsabilitate, loc de munca, piata muncii

Nepasarea. Nepasarea crunta care ne ucide uneori orice urma de bunavointa, nepasarea fata de ceilalti, dar si nepasarea fata de noi insine. Am impresia ca am inceput sa punem pe primul loc tocmai lucrurile gresite si, uneori, chiar si oamenii gresiti.

"Tinerii de azi nu stiu ce vor si nu se cunosc". Asta a fost prima fraza pe care am auzit-o in aceasta dimineata. Fac parte din aceasta categorie si n-am putut sa nu ma gandesc ca, intr-adevar, in general, aceasta afirmatie se potriveste tinerilor din ziua de azi.

Cred ca uitam sa invatam cum sa ne cunoastem pe noi si cum sa trecem prin fiecare etapa a vietii respectand-o pentru ceea ce este. Scolile au ajuns sa ni se para o povara, fapt care se reflecta nu doar intr-un abandon in crestere, ci si in numarul mare al celor care nu reusesc sa-si mai ia examenele de capacitate.

Cat la suta e vina sistemului de invatamant si cat la suta e lipsa de responsabilitate a unor tineri care nu-si mai asuma propria educatie? Mai departe, in confruntarea brusca a noilor absolventi cu piata muncii, dezamagirile continua.

Vina e aruncata iarasi in carca sistemului, a angajatorilor care nu vor sa angajeze, a companiilor care par sa nu aiba nevoie de salariati. Nu exista directii clare, nu exista de multe ori alte diplome in afara de cea de absolvire (atunci cand exista) si nu exista competente dobandite prin parcurgerea unor cursuri in afara sistemului scolar.

Cerem prea mult ca si cum ni s-ar cuveni un loc de munca imediat dupa absolvire. De preferat, cu salariu cat mai mare si cu zero experienta. Este foarte greu, intr-adevar, sa ajungi pe piata muncii, fara experienta. Si este dezamagitor sa vezi ca unele studii nu te-au ajutat sa pornesti in directia in care, increzator, iti doreai sa mergi cand te-ai asezat prima data pe bancile facultatii.

Insa, mai departe, este responsabilitatea ta si numai a ta. Sa repari greselile pe care consideri ca le-ai facut in trecut in ce priveste traseul educational si profesional. Sa te intrebi ce vrei si sa identifici ce ai de facut mai departe. Sa nu ramai prins in cercul vicios al sistemului care "e de vina" pentru tot si pentru toate. Responsabilitatea pe care o avem pentru propria viata e uriasa si implica o cantitate de munca enorma, motiv pentru care e mult mai la indemana sa ridicam din umeri cand in fata portilor zapada a ajuns la doi metri. "E iarna, ce sa-i facem?!".

Sa nu asteptam, asadar, primavara ca sa ne curete drumurile. Sa ne deschidem singuri poteci noi in viata, chiar si in directiile in care nu se zareste pas de om pe zapada.
Autor: Mihaela Pascu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016