Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Nicolae. Mos Nicolae

Tags: mos nicolae, cadouri, copii sarbatoare, dumnezeu, sfinti

Unii zic ca a fost podar, de aceea este socotit calauza si protectorul celor care merg pe ape. Altii, ca a fost corabier si pescar (a supravietuit unei furtuni cumplite si, la ruga lui, Dumnezeu i-a inviat pe toti ceilalti). Tot de el se zice ca a oprit apele pe vremea lui Noe.
Sfantul Nicolae ajuta fetele sarace. Gospodinele i se roaga pentru ajutor, iar fetele, pentru noroc.

Mos Nicolae (Sanicoara, Nicolai, Neculai, Samicoara) este sarbatorit pe 6 decembie. Se spune despre el ca ar fi al doilea sfant pe care l-a facut Dumnezeu. Sfantul Mihail sta de-a dreapta Tatalui, Sfantul Nicolae de-a stanga (omul simplu ii da Sfantului Nicoale dreptul de a urca cele mai inalte trepte ale ierarhiei ceresti: il pune langa tronul ceresc, acolo unde nu a mai ajuns niciun alt om, in afara de Mantuitor).

A fost si el om ca toti oamenii si a trait in vremea imparatilor Diocletian si Maximilian. A fost mai intai arhiereu (a avut deci o functie in cadrul ierarhiei bisericesti), apoi pustnic. Avea darul facerii de minuni. Mai departe, bunul sau renume a crescut si a ajuns sa sustina bunul mers al lumii: sfantul pazeste impreuna cu Sfantul Toader Soarele, caruia ii sta mereu gandul la fuga (s-a saturat dragutul de acelasi drum monoton si de cate rele i-au vazut ochii). Soarele crede ca, in cele din urma, ii va insela vigilenta Sfantului Nicoale, care e batran si nu are nici cai.

Toata lumea il stie de batran: de ziua lui isi scutura barba si cad fulgii de nea. Daca pamantul ramane negru, se exclama: "Hei, a-ntinerit Sfantul Neculai!".

Gospodinele i se roaga pentru ajutor, iar fetele pentru noroc. Dar povestea mosului se ramifica. El este astazi unul dintre cei mai populari sfinti. Imaginea sa de patron al copiilor imbina darnicia (aduce dulciuri in dar) cu asprimea (mai duce si un bat, pentru cei neascultatori, dar si pentru cei la locul lor, pentru a le reaminti de indatoriri).

Este insotit in Franta de Père Fouettard (personaj grotesc, amenintator, purtator de bici), iar in Olanda de Zwarte Piet cel negru la chip. Olandezii cred ca, o data pe an, Sinterklaas (sarbatorit pe 5 decembrie) face o calatorie in tara sa de origine, Spania. Se intoarce de acolo plin de cadouri. Iar insotitorul sau, maur la origine, il insoteste tot timpul, ajutandu-l sa imparta cadouri copiilor ascultatori. Copiii obraznici sunt atentionati cu nuielusa sau sunt luati in sac si dusi, la intoarcere, in Spania. Micutii olandezi se gandesc si la calul alb al mosului pentru care lasa un morcov in sabotelul de lemn, asezat cuminte langa ghetute. Inainte de a fi convertite la crestinism, folclorul popoarelor germanice continea legende despre zeul Ondin. Acesta organiza o mare vanatoare pentru ceilalti zei, precum si pentru luptatorii trecuti dincolo. Copii isi puneau ghetutele langa soba si le umpleau cu morcovi, paie sau zahar. Astfel isi gasea ospatul calul zburator al zeului, Sleipnir. Ondin le multumea pentru bunatate si inlocuia mancarea cu daruri sau dulciuri. Practica a supravietuit in Germania, Belgia si Olanda si dupa crestinare si a fost asociata cu Mos Nicolae. In America, traditia a evoluat spre atarnarea sosetelor de semineu.

Spaniolii stiu prea putine despre acest Mos Nicolae. Mos Craciun e si el o inventie noua. In Spania traditia este ca Cei Trei Regi (Los Reyes Magos) vin in seara sau in dimineata zilei de 6 ianuarie aducand daruri copiilor buni si o bucata de carbune celor rai. Este o ceremonie sarbatorita in comunitate, oamenii adunandu-se adesea in fata primariei unde primarul, ajutoarele acestuia si Cei Trei Magi impart dulciuri, bomboane.


Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016