Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Secretele unei minti asupra careia avem control

Tags: negativism, frica, realitate, pshilogic, prezent, controlul emotiilor

Am dat de multe ori la o parte carti de literatura motivationala, am sarit peste texte trimise sau vazute in feed-ul de pe Facebook despre cum poti sa-ti schimbi gandirea, viata, despre cum poti sa devii un om norocos, despre cum vei cunoaste succesul si asa mai departe.
                                                                                                                          
                                                                                                                                   O minte adormita e o minte stapanita de negativism.

Exista insa unele lucruri pe care nu trebuie sa le dam la o parte, iar controlul emotiilor si, implicit, al gandurilor, e unul dintre acestea. E suficient sa ne dam seama cat de des avem ganduri negative ca sa intelegem ca acestea apar atunci cand mintea noastra nu e implicata intr-un proces creativ si nu e prinsa de ceva care sa o tina in prezent si sa o mentina astfel ocupata.

Cu totii avem emotii negative si pozitive, inca de la nastere. Este insa important, de-a lungul vietii, sa ne dam seama pe care dintre acestea le lasam sa castige.

De ce ne simtim insa uneori atat de furiosi? Ce produce o tristete careia nu ii putem ghici motivele?

"Iata secretul acestor stari. In momentele in care nu suntem creativi, cand se creeaza un vid, un spatiu gol, apare negativismul. (...) Cum putem evita un spatiu gol? In primul rand trebuie sa controlam astfel de momente si sa ramanem echilibrati, sa fim constienti de actiunile noastre, de cuvintele, obiectivele si sinele nostru. Dar si aici trebuie sa avem grija, fiindca multi dintre noi sunt ocupati, ceea ce face sa lasam din nou loc pentru gandurile negative. Ce putem face atunci? Sa fim ocupati facand ceea ce ne place fiindca atunci nu mai ramane loc pentru negativism", scrie Elen Ramirez, antreprenor si copywriter.

Ce ne face constiinta sa emita insa gandurile pe care le emite? Raspundem la stimuli exteriori. Sa presupunem ca mergem noaptea printr-un cartier despre care stim ca e periculos. Frica se instaleaza imediat si creste pe masura ce mergem de unii singuri pe o strada din acea zona. Pana la urma ajungem cu bine la destinatie.
 
Elen descrie mecanismul care a dus la frica:

"Daca analizati situatia, frica a aparut exact in momentul in care incepeti sa va imaginati lucruri si atunci declansati ceva. Incepeti sa va ganditi la "Ce s-ar intampla daca...." si spunandu-ne ca e intuneric ni se face din ce in ce mai frica".

Imaginile care se construiesc in mintea noastra au o putere foarte mare si ne influenteaza reactiile. Trebuie sa fim astfel constienti si sa nu traim o viata in functie de o imaginatie negativista. Crearea de noi realitati prin imaginatie e o trasatura fireasca a psihologiei umane, asta nu inseamna insa ca trebuie sa traim in dezechilibru.


Uneori aceste "filme" pe care le cream pot fi atat de multe incat noua realitate creata prin ele ne influenteaza si ne schimba atat pe noi, cat si perceptia asupra noastra.

Tocmai de aceea trebuie sa avem grija sa nu ne lasam condusi de aceste "realitati" pe care mintea noastra le creeaza. Sa ramanem constienti si sa intelegem efectele negativitatii asupra vietii noastre inseamna sa contracaram riscurile de a cadea in extrema gandurilor toxice.

Este astfel bine sa intelegem ca e un proces psihologic si ca totul tine de imaginatia noastra. Cu totii cream realitati, emotii si filme care nu exista si care nu au nimic de-a face cu realitatea. Asa ca trebuie sa ramanem conectati la noi insine si sa intelegem ca avem control asupra veitii noastre.


Foto.
Autor: Ioana Andreea Pavel


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 3 voturi.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016