Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

7 motive ca sa nu te mai temi de planificarea financiara

Tags: plan financiar, educatie financiara, pensii, cariera, bani, planificarea financiara

Una dintre probleme majore pe care le intampinam in dezvoltarea unei afaceri sau in gestionarea de zi cu zi a resurselor o reprezinta managementul financiar. Banii pot fi o sursa semnificativa de stres pentru cei mai multi oameni.

Desi exista cai prin care se pot imbunatati multe aspecte in aceasta privinta, continuam sa avem tendinta de a evita orice are legatura cu un plan financiar deoarece ideea de a ne trece la actiune ne sperie. De ce trebuie sa nu ne mai temem insa de planificarea temeinica a bugetului? Iata 7 motive care ar trebui sa ne schimbe complet perceptia:

1. Luam zilnic decizii legate de bani.

De la mijlocul de transport pe care il alegem zi de zi, pana la cina pe care o vom pregati la sfarsitul zilei, deciziile au impact financiar, iar noi le luam in fiecare clipa. Desi cele mai multe ni se par de o minima importanta, adunate au un efect mult mai puternic.

2. Nu invatam cum sa ne gestionam banii in scoala.

Nu exista, in afara de scolile de profil (de obicei, doar la facultate), cursuri de educatie financiara.
Prin urmare, cei mai multi dintre noi nu stiu cum sa isi gestioneze finantele pe masura ce cresc si iau multe decizii gresite. Lipsa unei educatii in acest sens duce de multe ori la un stres permanent si la o teama legata de deciziile care au de-a face cu banii.

3. Cei mai multi dintre noi traiesc de la un salariu la altul.

Circa 80% din populatie traieste de la un salariu la altul, iar asta inseamna ca cei mai multi oameni isi fac griji cu privire la cum isi vor plati facturile.

4. Bugetul alocat intretinerii caminului e gestionat de femei.

Cand vine vorba de cum sunt folositi banii in casa, studiile arata ca in proportie de 95%, aceste calcule se fac de catre femei, ele fiind si cele care iau deciziile legate de cum vor fi cheltuiti banii. Asta nu inseamna insa ca sunt luate si cele mai bune deciziile, in conditiile in care, din nou, accesul la o educatie financiara e redus.

5. Banii sunt importanti in cariera.

Inegalitatile continua intre barbati si femei atunci cand vorbim de incasari. La nivel global, femeile cer mult mai putine mariri si sume mult mai mici decat cele cerute de barbati. In plus, angajatorii le reduc acestora veniturile in primul an in care femeile au grija de un copil. O educatie financiara adecvata poate reduce numarul unor astfel de situatii.


6. Pensiile noastre sunt in pericol.

Nu doar pensiile, cat fondurile pe care ne-am dori sa le avem. Pensiile trebuie sa finanteze anii pe care ii traim dupa ce iesim din campul muncii. Trebuie sa ne asiguram astfel ca in timp ce muncim in prezent, fondul de pensie este unul rezonabil si ca va exista o suma semnificativa dupa pensionare.

7. Trebuie sa luam decizii inteligente.

Cu cat avem mai putin, cu atat fiecare leu in parte va conta mai mult. Un plan financiar ne ajuta sa ne crestem veniturile si sa punem si deoparte, intr-o lume in  care se spune ca nu mai avem cand sa economisim. Trebuie sa avem insa o plasa de siguranta pentru ca banii sa nu mai fie o sursa de stres.

Nimeni nu ar trebui sa se streseze din cauza banilor, insa realitatea ne confrunta cu situatii in care banii sunt grija zilnica. Putem reduce insa aceasta perspectiva aplicand un plan strict si gasind solutii acolo unde momentan ne impiedicam de probleme.

Autor: Mihai Georgescu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016