Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Interviu exclusiv Dan Luca: 5AM Coaching - cel mai avansat program de coaching pentru productivitate si echilibru

Tags: interviu dan luca, 5 am coaching, program de coaching, productivitate, coaching dan luca, stephen covey, treapta a intelepciunii

Din 2 octombrie 2010 se trezeste de la ora 5 dimineata. Si-a schimbat viata in bine si a schimbat in bine viata a 250 de absolventi ai programului 5AM Coaching. Cu experienta de auditor financiar la PWC acumulata in 3 ani si lucrand ulterior inca 5 ani in calitate de coach si trainer pentru BootCamp, Dan Luca a devenit si membru al ARC (Asociatia Romana de Coaching).

Initiator al Revolutiei “5AM” si Productivity Coach de aproape 4 ani in cadrul programului creat de el insusi, Dan Luca a fost de acord sa ne vorbeasca, intr-un interviu acordat exclusiv Marketing Portal despre importanta unei vieti echilibrate, a productivitatii in tot ceea ce facem zi de zi si a unui succes care depinde numai de noi.


Mihaela Pascu:  Promovezi o piramida a oamenilor fericiti in care 40% din timp e alocat sanatatii, relatiilor si cresterii personale. De ce crezi ca oamenii traiesc dupa un sistem de valori inversat in care aloca timp mai mult unor activitati care, in realitate, nu ii implinesc?

Dan Luca: Majoritatea oamenilor fac asta pentru ca este ceea ce au vazut la cei din jurul lor. Si pentru ca nu si-au luat timp sa inteleaga ce isi doresc cu adevarat. Cum spunea un prieten de al meu, "foarte multi oameni isi cunosc mai bine prietenii decat pe sine". Din pacate e foarte adevarat, devenim ceea ce se asteapta de la noi, mai mult decat ceea ce asteptam noi de la noi.  


Mihaela Pascu:  Trezeste-te de la 5 dimineata si traieste. Acesta pare sa fie motto-ul din spatele unui program care a schimbat multe vieti. Ce te-a determinat sa incepi sa te trezesti tu, in primul rand, la aceasta ora si care au fost beneficiile imediate?

Dan Luca: Nevoia m-a determinat sa ma trezesc la 5AM. Mi-am dat seama ca nu mai am timp pentru mine. Intr-o perioada a vietii mele de corporatist, spuneam ca "m-am golit de mine si m-am umplut de ceilalti". Acest timp de dimineata mi-a permis sa ma regasesc si sa imi reamintesc ceea ce ma implineste si ceea ce vreau sa fac cu viata mea. In plus, de cand mi s-au nascut cei doi baieti, a devenit foarte important sa le fiu un model cat mai bun in cat mai multe aspecte ale vietii. De aceea am foarte mare grija sa am o viata echilibrata in care am grija atat de corp, cat si de minte, de emotii, dar si de suflet.


Mihaela Pascu:  La 5AM Coaching se inscriu manageri, antreprenori sau self-employed. Ce transformari in bine se produc pentru aceste categorii? Care sunt acele schimbari care vor avea loc, indiferent de profesia celui care participa la program?

Dan Luca: Subtitlul programului "da de gol" cele mai importante beneficii pe care le obtin cei care participa la 5AM Coaching: "productivitate si echilibru". Cu totii stim - din proprie experienta sau a unor apropiati - ca rezultate se pot obtine cu sacrificii mari, cu excese si dezechilibre. Si stiu asta din proprie experienta, din zilele lungi de 18 ore lucrate in audit financiar luni la rand. Dar nu acesta e cel mai bun raspuns. Cresterea productivitatii permite oricui sa realizeze mai mult, mai bine si intr-un timp mult mai scurt. In acest fel se creeaza oportunitatea de a avea si alte activitati conexe care tin de domeniul echilibrului. Concret, termini ce ti-ai propus la timp (sau mai repede), iti ramane timp pentru familie si prieteni, pentru sport, si timp pentru crestere si evolutie. Cum spunea un autor care imi place mult: "fereste-te de saracia unei vieti ocupate".  


Mihaela Pascu:  Programul 5AM Coaching este si un business. Ce crezi ca l-a facut sa aiba succes si ce l-a adus in atentia publicului larg, mai mult decat in cazul altor sesiuni de coaching?

Dan Luca: 5AM Coaching are succes pentru ca este un sistem integrat cu principii care se valideaza indiferent din ce punct te uiti. Este un sistem care integreaza armonios educatia, coachingul si evaluarile periodice pentru a oferi participantului o experienta care nu se desfasoara pe parcursul unei singure ore pe saptamana (ca in sesiunile clasice de coaching), ci pe parcursul a 10-15 ore saptamanal. Evolutia este accelerata si se desfasoara in conditii cat se poate de reale - pentru ca in cele 16 saptamani de program vor fi cu siguranta si perioade bune si perioade grele. Si asa cum am vazut in fiecare caz, in momentul in care ai strategiile potrivite, ai un insotitor de incredere si stii de ce e important sa depasesti acele dificultati din fata ta, poti sa treci si peste obstacole care pareau insurmontabile.


Mihaela Pascu: Ziua de 48 si succes fara efort sunt doua rezultate pe care programul le promite. Care ne sunt obstacolele majore, ca profesionisti, daca ziua ni se pare mereu prea scurta, iar pana la succes credem ca e cale lunga?

Dan Luca: Ziua de 48h este o metafora care spune ca noi putem sa traim de cel putin 2x mai impliniti si mai productivi. Aceasta realitate transformata vine la pachet cu o organizare diferita a celor 24 de ore pe care le avem cu totii la dispozitie, vine cu o alta filozofie de ierarhizare a prioritatilor si vine cu alte strategii de a lucra efectiv timpul planificat. Productivitatea nu este o intamplare, este un continuum in care conteaza toate lucrurile pe care le facem: ora de culcare, numarul de ore de somn, nivelul de hidratare, micul dejun, nivelul de claritate in legatura cu prioritatile, tipul de emotii de peste zi, nivelul de armonie pe care il avem cu cei cu care lucram, si multe, multe altele. Toate acestea creeaza un puzzle care genereaza un efect aproape incredibil de inteles la inceput.


Mihaela Pascu:  Esti implicat si in educatie prin coaching in cadrul programului Zburd care se deruleaza in unul dintre liceele din Sibiu. Dincolo de faptul ca oferi ceva societatii, care speri ca vor fi efectele, pe termen lung, ale acestui program pentru tineri?

Dan Luca: Fac acest lucru pentru ca stiu ce bine mi-ar fi prins ca la 18-20 de ani sa fi stiut cateva principii si cateva strategii din ceea ce cunosc acum. Probabil ca as fi evitat un numar de esecuri, as fi evitat un numar de relatii nepotrivite si as fi obtinut mult mai repede ceea ce mi-am dorit. Actuala generatie de sub 20 de ani are nevoie, acum, mai mult ca niciodata de modele viabile. Devine tot mai clar ca modelele din showbiz, fotbal sau politica isi diminueaza influenta datorita exceselor care au ajuns la scadenta. Este o lupta grea cu mass media care este reticenta la adevaratele valori morale insa eu cred ca influenta directa a mea si a celor care fac lucruri similare, prin traininguri, speech-uri si alte activitati, pot crea efecte macar pentru o parte dintre acesti tineri. E adevarat ca e nevoie de mult mai mult, insa e necesar sa pornim, sa luam feedback din realitate si sa ne crestem impactul treptat.    


Mihaela Pascu:  Crezi ca succesul este rezultatul catorva obiceiuri practicate zilnic. Care au fost cateva obiceiuri care pe tine te-au facut sa ai succes?

Dan Luca: E foarte simplu sa iti dai seama ce ai nevoie sa faci. Pune-ti intrebarea: In ce mod imi ingrijesc corpul, mintea, emotiile si sufletul? Raspunsul la aceasta intrebare poate sa cuprinda printre altele:

- pentru corp: ma culc inainte de ora 23, dorm 7 ore pe noapte, ma hidratez optim, fac sport mininum 20 de minute pe zi, iau micul dejun in fiecare dimineata, ma relaxez etc.
- pentru minte: citesc in fiecare zi minimum 10 pagini, imi scriu prioritatile in fiecare zi, imi scriu obiectivele pe 12-36 luni, invat de la experti cele mai bune strategii, fac coaching, mentoring, etc
- pentru emotii: tin un jurnal in care imi scriu emotiile, imi iau timp sa evaluez relatiile pe care le am, ma asigur ca nu port cu mine emotii toxice care imi pot deteriora corpul si mintea etc.
- pentru suflet: imi clarific valorile personale, scriu zilnic motive pentru care sunt recunoscator, imi cunosc in profunzime convingerile personale, caut sa inteleg ce ma misca si ma face sa fiu nerezonabil etc.


Mihaela Pascu:  Si ca sa respectam buna traditie a celor care ne fac onoarea de a ne acorda un interviu, te voi ruga sa recomanzi cititorilor nostri trei carti.

Dan Luca:

1. A 8-a treapta a intelepciunii, Stephen Covey

2.  Fii in forma! Puterea implicarii totalle, Tony Schwartz

3. Somnul Odihnitor si Trezitul la 5AM, Dan Luca


Autor: Mihaela Pascu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 4 voturi.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016