Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce sa NU faci cand vrei sa critici pe cineva

Tags: critici, greseli, oameni, comparatii

Criticile constructive sunt eficiente atunci cand iti doresti ca o anumita persoana sa isi schimbe anumite obiceiuri sau moduri de gandire. Criticile pot fi utile, daca sunt folosite in mod inteligent. Incearca sa urmezi indicatiile de mai jos, pentru a nu rani sentimentele persoanei respective si a nu da nastere resentimentelor.
Inainte sa critici pe cineva, trebuie sa te asiguri ca persoana respectiva a gresit. In primul rand, nu poti critica o persoana pe care nu o cunosti suficient de bine. Trebuie sa intelegi cum gandeste persoana respectiva si de ce a actionat asa. Daca stii deja ca persoana nu este dispusa sa se schimbe, nu incerca sa o convingi sa isi schimbe obieceiurile.
 
Cand incepi sa critici o persoana, trebuie sa treci direct la subiect si sa ii explici motivele pentru care comportamentul sau este inacceptabil. Daca nu ii oferi argumente solide si nu ii explici exact ce anume ar trebui sa schimbe, celalalt nu va intelege de ce este criticat si nu va depun niciun efort pentru a-si schimba obiceiurile.
 
Nu critica decat atunci cand este absolut necesar
In cazul in care critici prea des o persoana, nu vei mai avea credibilitate. Criticile isi pierd din eficienta atunci cand sunt folosite in exces si este posibil ca respectiva persoana sa aiba resentimente fata de tine. Daca iti doresti ca persoana sa se schimbe, critica doar atunci cand este absolut necesar si critica fiecare comportament gresit o singura data.
 
Nu folosi cuvintele „niciodata” sau „intotdeauna”
Cuvintele „niciodata” si „intotdeauna” il determina pe celalalt sa adopte o pozitie defensiva. Cuvantul „intotdeauna” ii da celuilalt impresia ca defectele sale sunt observate in mod constant si ca acestea sunt extrem de evidente. Foloseste mai degraba cuvantul „uneori”.
 
Nu adauga o nota de umor criticilor
Chiar daca tu consideri comportamentul celuilalt ca fiind amuzant, nu trebuie sa il faci sa se simta prost. Daca tu nu iei in serios criticile, nu te astepta ca persoana respectiva sa isi schimbe comportamentul.
 
Critica in momentul producerii evenimentului
Cel mai bun moment pentru a critica pe cineva este chiar atunci cand acesta a savarsit acel lucru. Greselile trebuie corectate imediat ce sunt observate.
 
Nu face comparatii
Comparatiile dau nastere resentimentelor.
Autor: Adelina Moisan


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016