Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De ce devenim dependenti de SMS-uri, email-uri si Facebook

Tags: dependenta, dopamina, anticipare, im, mesaje text, imprevizibilitate, facebook, anticipare

Simti ca ai devenit dependent de Facebook, de chat sau de mesajele text? Iti este imposibil sa ignori un email sau un chat nou atunci cand vezi notificarea pe ecran? Crezi ca acest lucru iti afecteaza productivitatea? Chiar asa si este.
Psihologii de la Psychology Today au identificat principalul vinovat pentru care devenim dependenti de SMS-uri, instant messaging si mesaje – dopamina. Dopamina este o substanta eliberata de celulele creierului, aceasta avand un rol esential in buna functionare a creierului.
 
Poate ca stiti faptul ca dopamina controleaza sistemele generatoare de „placere”. Dopamina ne face sa ne simtim veseli, satisfacuti si fericiti, fiind eliberata dupa satisfacerea unor nevoi primare: sex, mancare.Insa studiile recente indica faptul ca aceasta substanta favorizeaza de asemenea dorinta, cautarea. Aceaste ne mentine motivati, ne ajuta sa invatam si chiar sa supravietuim. Ne face si curiosi si dornici de a descoperi noi informatii.
 
Cum se face ca nu putem astepta niciun moment atunci cand vedem ca am primit un mesaj text, un nou IM sau email? De ce avem nevoie sa ne satisfacem imediat aceasta dorinta de cunoastere? Dopamina este de vina. Aceasta ne face sa fim curiosi, sa nu ne putem abtine sa nu deschidem mesajul text pe care tocmai l-am primit. Iar apoi ajungem sa verificam telefonul sau casuta de email chiar si fara motiv.
 
Se pare ca mintea noastra este mai activa atunci cand anticipam o recompensa decat atunci cand o primim. Studiile efectuate asupra sobolanilor au demonstrat faptul ca, odata ce dopamina este indepartata, sobolanii mor de foame cand mancarea se afla chiar in fata lor, deoarece si-au pierdut dorinta si sentimentul de anticipare.
 
Dopamina este de asemenea stimulata de un alt factor – imprevizibilitatea. Toate email-urile, SMS-urile si mesajele apar din senin, cand nici nu te astepti, iar acest factor al imprevizibilitatii joaca un rol esential in stimularea dopaminei. Si inca ceva, dopamina este stimulata indeosebi de informatiile succinte. Din aceasta cauza, mesajele text si tweet-urile (care contine maxim 140 de caractere) ne creeaza o stare de alerta.
 
Insa aceasta stare de continua alerta poate fi obositoare pentru creier. Iar faptul ca trecem rapid de la o activitate la alta si ne intrerupem activitatile pentru a verifica telefonul sau email-ul ne scade semnificativ productivitatea. Expertii ne sugereaza sa ne deconectam de la sursele care pot stimula dopamina atunci cand vrem sa fim cat mai productivi. Asta inseamna sa ajustam setarile telefonului si computerului pentru a nu mai primi notificari automate, in special cele sonore.
Autor: Adelina Moisan


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016