Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

10 reguli de aur pentru o viata mai buna

Tags: reguli, viata buna, placere, autocontrol, fericire, succes, filozofie greaca

Ce este fericirea? Placerea? Dar succesul? Cum ar trebui sa-i tratezi pe ceilalti? Toate aceste intrebari sunt discutate pe larg in cartea "Cele zece reguli de aur: Cuvinte intelepte ale filozofilor greci despre cum sa traiesti bine".
Va prezentam, pe scurt, cele 10 reguli de aur ale unei vieti bune:
 
1. Cerceteaza viata, cauta intotdeauna noi placeri si noi limite pe care sa le atingi
Potrivit acestei reguli, viata trebuie examinata prin prisma ratiunii, care este cel mai mare dar al nostru. Ratiunea le permite oamenilor sa participe in mod activ la viata. Aceasta ne permite sa gandim, sa exploram lumea si sa descoperim noi surse de placere.
 
2. Fa-ti griji doar cu privire la lucrurile asupra carora ai control, acele lucruri ce pot fi influentate sau schimbate prin actiunile tale
Ideea din spatele acestei reguli este aceea de a cultiva o atitudine pozitiva in orice situatie, avand grija sa facem distinctia intre lucrurile pe care le putem controla si cele asupra carora nu avem niciun fel de control. Spre exemplu, daca ai pierdut o suma importanta de bani datorita unei investitii proaste, poti decide sa nu te lasi doborat si sa-ti irosesti viata autocompatimindu-te. Cu toate ca nu avem control asupra lucrurilor care ni se intampla, putem controla modul in care reactionam la aceste lucruri. Fericirea noastra depinde in mare masura de modul in care ne raportam la diverse situatii.
 
3. Pretuieste prietenia, acel atasament reciproc care ne satisface nevoia de afectiune.
Conform acestei reguli, una din trasaturile definitorii ale oamenilor este nevoie de asociere cu altii, de prietenie. Nu putem vorbi de fericire adevarata sau de implinire sufleteasca fara a pomeni de prietenie. Putem avea toti banii si puterea din lume, insa toate acestea nu pot compensa lipsa unor prieteni autentici.
 
4. Experimenteaza placerea adevarata. Evita placerile trecatoare si superficiale. Cauta acele placeri care iti aduc pacea. Adevarata placere este disciplinata si retinuta.
Fiecare om alearga dupa placere. Aceasta poate lua diverse forme. Insa nu toate placerile sunt la fel. Unele placeri sunt superficiale si trecatoare, se risipesc imediat dupa savarsirea actului in sine. De multe ori, acestea sunt urmate de o stare de suferinta psihica. Insa exista si placeri profunde, prelungite, care continua si dupa savarsirea actului in sine si acestea sunt cele care iti asigura o viata buna.
 
5. Controleaza-te. Nu te mai amagi in a crede doar ceea ce iti este convenabil. Libertatea totala necesita o lupta interioara, o lupta pentru supunerea fortelor psihologice negative care stau in calea unei existente sanatoase.
 
6. Evita excesul. Traieste viata in armonie si echilibru. Chiar si lucrurile bune, daca sunt in exces, pot deveni o sursa de suferinta si nefericire.
 
7. Fii responsabil. Priveste-te cu sinceritate si profunzime. Nu mai da vina pe ceilalti pentru greselile si neajunsurile tale.
 
8. Nu alerga doar dupa prosperitate. Banii sunt necesari, dar nu sunt suficienti pentru a atinge fericirea adevarata si intelepciunea.
 
9. Nu face rau altora. Ticalosia este un obicei periculos, un fel de reflex justificat prea usor, care are un efect devastator si de durata asupra vietii tale. Atunci cand le faci rau altora exista doua victime: cel caruia i se face raul si cel care il face.
 
10. Bunatatea fata de altii va fi recompensata. Acesta este un obicei bun care te sprijina in atingerea unei vieti bune. Atunci cand ii ajuti pe altii exista doi beneficiari: cel care primeste ajutorul si cel care ofera ajutorul.

Sursa: Forbes
Autor: Adelina Moisan


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.67 din 5 - 12 voturi.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016