Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Banii pot aduce fericirea, daca sunt cheltuiti cu cap

Tags: bani, fericire, cumparaturi, produse, experiente, lucruri, placeri

Fericirea poate fi cumparata? Uneori. Si pana la un punct. Odata ce dispui de suficienti bani incat sa-ti poti satisface nevoile elementare, adica nu mai trebuie sa iti faci griji pentru mancare, imbracaminte, ai un acoperis deasupra capului si iti mai ramane o suma si pentru cheltuieli neprevazute, nu prea mai conteaza cati bani vei castiga in plus. Nu vei fi mai fericit. Asa ne spun studiile.
Asadar, dat fiind faptul ca nu ai nevoie de mai multi bani ca sa fii fericit, inseamna ca, daca nu esti fericit, nu stii cum sa-ti cheltui banii in mod corect. Cum ar trebui sa ne cheltuim banii ca sa fim mai fericiti? Exista o reteta secreta?
 
Nu, nu exista o reteta, dar exista cateva principii care au fost elaborate de-a lungul timpului si au scopul de a ne ajuta sa folosim banii cu cap. Iata cateva dintre acestea:
 
1. Cumpara mai multe experiente si mai putine lucruri
Lucrurile sunt trecatoare. Ne obisnuim foarte repede cu ele si apoi le dam uitarii. Lucrurile se uzeaza. Experientele insa sunt cu adevarat unice. Acestea iti raman impregnate in memorie si te poti intoarce oricand la ele. Ori de cate ori ai posibilitatea, alege sa investesti bani in experiente, cum ar fi o excursie inedita, un concert sau o plimbare in afara orasului, in loc sa iti cumperi doar lucruri.
 
2. Ajuta-i si pe ceilalti
Fiind niste fiinte sociale, oamenii au nevoie sa comunice si sa relationeze cu semenii lor. Daca ne putem folosi de bani pentru a crea relatii mai profunde cu ceilalti si a da nastere unor sentimente pozitive, de ce nu am face-o? Daca alegi sa oferi ceva si celuilalt, devii chiar tu mai fericit.
 
3. Cumpara mai multe placeri marunte, in loc sa cumperi mai putine placeri mari
Ne obisnuim foarte repede cu orice lucru nou, inclusiv cu achizitiile importante. Daca vrei sa fii fericit un timp indelungat, alege lucrurile marunte. Cand vine vorba de fericire, frecventa este mai importanta decat intensitatea. Mai multe placeri mici sunt mai eficiente decat o singura placere mare.
 
4. Fara cumparaturi impulsive
Deoarece vrem satisfactie imediata, avem tendinta sa cumparam produse care sunt fie prea scumpe, fie nu sunt ceea ce ne dorim cu adevarat. Cumparaturile impulsive nu ne permit sa luam decizii rationale si elimina din ecuatie sentimentul de anticipare, care reprezinta de fapt cea mai mare sursa a fericirii. Pentru o fericire indelungata, este indicat sa iti acorzi o perioada de gandire inainte sa faci o achizitie.
 
5. Evita sa faci prea multe comparatii intre produse
Atunci cand comparam mai multe produse, vom lua in calcul diverse criterii, cum ar fi pretul, caracteristicile, fiabilitatea, etc. Insa nu ne gandim care dintre produse ne va face mai fericiti. Cu alte cuvinte, poti cumpara o ciocolata cu 2 lei mai ieftina, insa s-ar putea ca aceasta sa nu iti placa deloc la gust. Nu incepe sa compari produsele doar de dragul comparatiei, incearca sa iei in considerare doar criteriile care te vor face mai fericit. Adica poti cumpara ciocolata mai scumpa daca aceasta este mai buna la gust. Pana la urma, la ce bun sa economisesti niste bani daca nu te poti bucura de produsul respectiv?
 
6. Ia in calcul opiniile altora
Daca un anumit produs este pe placul multor persoane, atunci probabil ca iti va placea si tie. Ia in considerare recenziile de produs si opiniile celorlalti consumatori inainte sa te hotarasti sa cumperi ceva. De multe ori, nu putem prezice singuri cat de mult ne va placea un anumit produs.
 
Asadar, alege sa cheltuiesti banii intr-un mod mai „intelept”!

Sursa: Lifehacker.com
Autor: Adelina Moisan


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 3 din 5 - 2 voturi.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016