Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce cuvant te defineste cel mai bine

Tags: marketing, eu, pronume personal, studiu, statut social

Poate nu-ti dai seama cat de des folosesti pronumele personal EU. Ar trebui insa sa fii un pic atent, caci cercetatorii spun ca acest cuvant si modul in care-l integram in vorbire dezvaluie mai multe despre noi decat am putea crede, informeaza wsj.com.
Cercetarea aplicata de specialistii de la Universitatea Texas sugereaza ca persoanele care spun mai des EU sunt mai nesigure decat cele care il folosesc mai rar. Frecventa mare a lui EU arata subordonarea inconstienta fata de interlocutor.
 
La nivel psiholingvistic, pronumele indica directia in care se indreapta atentia unei persoane, declara james W. Pennebaker, coordonator al Catedrei de Psihologie al Universitatii Texas si coautor al studiului. Asadar, cei care folosesc des EU in cnversatie sunt autoreflexivi si mai nesiguri, sufera de o durere fizica sau emotionala sau vor sa-i faca pe plac interlocutorului.
 
Cercetarea a inclus patru studii care si-au planificat sa arate cum dezvaluie folosirea pronumelor pozitia relativa a unei persoane. 
 
De fiecare data, cei cu statut mai ridicat au folosit EU de mai putine ori. Deci, contrar opiniei generale, ca narcisistii sau cei cu un statut social sau profesional superior ar apela mai des la acest pronume. De fapt, acestia sunt atenti la lumea din jurul lor, prin contrast cu cei cu un statut inferior care sunt orientati spre ei insisi.
 
„Eu” este un cuvant mult mai puternic decat realizeaza oamenii. El schimba perceptia intr-o conversatie intr-atat de mult, incat specialistii in consiliere maritala sugereaza oamenilor sa foloseasca „eu” in loc de „tu” atunci cand se cearta cu partenerii sau cand discuta ceva emotional. Cuvantul „eu” este considerat mai putin acuzator (asadar, „eu ma simt neauzit” in loc de „tu nu ma asculti niciodata”).
 
Cat des ar trebui atunci sa folosim acest pronume? Mai des, pentru a parea umil (sau nonagresiv cand ne certam cu partenerul), sau mai rar, pentru a parea sigur pe sine si autoritar? 
 
Dr. Pennebaker recomanda mai des, insa atrage atentia ca trebuie sa ne orientam dupa partener, pentru a mentine echilibrul conversatiei. 

Sursa: www.wsj.com
Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016