Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cinemateca obligatorie: 7 filme clasice pe care orice antreprenor trebuie sa le vada

Tags: reteaua de socializare, facebook, mark zuckerberg, wall street

Antreprenorii, dincolo de sangele rece pe care trebuie sa-l aiba in afaceri, trebuie, ca si noi ceilalti, sa gaseasca un echilibru in viata de zi cu zi. Aici intervin filmele, in special cele sugerta de Business Insider, care contin parabole, exemple de succes din care oricine poate invata. Mai ales antreprenorii, care se pot pune direct in pielea personajelor.
1. Reteaua de socializare (2010)
 
Prietenii conteaza.
 
Da, este cel mai tanar miliardar al planetei, dar fondatorul si presedintele Facebook, Mark Zuckerberg, nu a ajuns aici fara sa-si faca si dusmani pe drum.
 
Mutand actiunea din dormitorul caminului de la Harvard in sala de tribunal, filmul se bazeaza pe incercarile si succesele creatorului Facebook, pe parcursul crearii imperiului de un miliard de dolari.
 
Desi Zuckerberg si membrii echipei cu care a pornit la drum au spus ca filmul este pura fictiune, povestea include si un avertisment valoros pentru toti tinerii antreprenori: faima si averea strica prietenia.
 
2. Wall Street (1987)
 
Lacomia nu e intotdeauna buna.
 
Bud Fox (Charlie Sheen), un agent de bursa tanar pe Wall Street, este disperat sa reuseasca in lumea finantelor. Reuseste sa stabileasca o intalnire cu un broker foarte bogat si lipsit de scrupule, Gordon Gekko (Michael Douglas), al carui motto este "lacomia este buna".
 
Gekko ii devine lui Fox mentor si il incurajeaza sa aplice tot felul de practici dubioase (inclusiv frauda si trafic de informatii). Fox este arestat si intelege ca exista lucruri mai importante decat lupta pentru bani.
 
Ce trebuie sa retinem? Bogatia nu apare peste noapte, iar lacomia sta in calea succesului adevarat.
 
3. Aviatorul (2004)
 
Nu-ti fie teama de cei mai mari si mai tari ca tine.
 
Filmul premiat cu Oscar urmareste cariera de 20 de ani a legendarului Howard Hughes (Leonardo DiCaprio), cum ajunge din regizor de film la Hollywood pilot si apoi proprietar de comapnie aeriana.
 
Hughes preia Trans World Airlines si incearca sa concureze cu marea si fioroasa companie Pan American Airlines. Drumul este lung, PanAm nu se da batuta atat de usor, dar Hughes nu renunta. Si desi Hughes a ajuns sa sufere de paranoia si nenumarate fobii, cel putin in film are o scurta, dar in forta revenire.
 
Lectia invatata: sa nu-ti fie frica de tranta cu o companie mai mare decat a ta.
 
4. In cautarea fericirii (2006)
 
Un cod al onoarei te poate ajuta la drum lung.
 
Chris Gardner (Will Smith) este un agent comercial marunt din San Francisco care ramane fara casa, desi are in intretinere un copil minor. Gardner nu-si pierde timpul cu disperarea. Decide sa se angajeze practicant pentru o perioada de sase luni, fara salariu, doar in ideea ca ar putea obtine slijba visurilor sale.
 
Desi ceilalti angajati sunt mai tineri si au trecut si prin scoli inalte, bunul simt al lui Gardner, atitudinea sa pozitiva si principiile sale solide il ajuta sa castige. Isi implineste visul, dar castiga si respectul tuturor celor cu care lucreaza.
 
5. Jerry Maguire (1996)
 
Nu renunta la valorile tale.
 
Odata un agent sportiv important, dornic de a face orice pentru a le aduce contracte banoase atletilor, Jerry Maguire (Tom Cruise) este concediat dupa ce are o epifanie si scrie un lung raport despre adevarata etica a muncii. Si-a pierdut slujba si cei mai multi clienti, dar, in loc sa renunte, Jerry decide sa-si faca propria agentie. Filmul ne aminteste cum nu e deloc usor sa incepi o afacere, dara, daca faci ceva in care crezi, este intotdeauna solutia optima. In cele din urma, ajunge sa fie mai fericit si sa aiba mai mult succes decat in orice alt moment al vietii sale.
 
6. Baby Boom (1987)
 
Echilibrul viata-familie exista.
 
J.C. Wiatt (Diane Keaton) este o femeie de afaceri de succes din New York City, unde mai punem ca este si o impatimita a orelor prelungite de lucru. Dar curand afla ca a mostenit un copil de la o ruda indepartata care a decedat.
 
Pentru ca nu reuseste sa impace cerintele carierei in dezvoltare, dar si sa aiba grija de copil, se muta la tara si porneste o afacere de succes cu piure de mere pentru copii. Astfel invata ca viata de familie reusita poate fi imbinata cu succesul in cariera.
 
7. Piratii din Silicon Valley (1999)
 
Competitia face bine afacerii.

Acest serial TV surprinde rivalitatea dintre Apple si Microsoft cand Steve Jobs (Noah Wyle) si Bill Gates (Anthony Michael Hall) au inceput sa-si construiasca imperiile, la inceputul anilor 1980.
 
Desi filmul este o fictiune, reuseste sa redea rivalitatea dintre cei doi oameni de afaceri si modul in care acest sentiment este continuu hranit.
 
Avand in vedere ca Steve Jobs si Bill Gates sunt in varful industriei lor, un lucru e clar: cand esti la inceput, competitia poate doar sa te ajute, nicidecum sa te impiedice.

 
Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016