Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se platesc orele de munca suplimentare?

Tags: contract individual de munca, angajator, ore suplimentare, program de lucru, timp de munca

Munca suplimentara este considerata ca fiind munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, respectiv de 40 de ore pe saptamana sau, in cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani, de 30 de ore pe saptamana, durata maxima legala a timpului de munca neputand depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
Durata timpului de munca incluzand orele suplimentare poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 3 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
 
Pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii stabilite prin Contractul colectiv de munca unic la nivel national, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca la nivel de ramura de activitate aplicabil, perioade de referinta mai mari de 3 luni, dar care sa nu depaseasca 12 luni.
 
Angajatorul are nevoie de acordul salariatului, exceptand cazurile de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident. Asadar,  salariatii pot efectua munca suplimentara la solicitarea angajatorului.
 
Codul muncii republicat prevede in prezent ca munca suplimentara se compenseaza cu ore libere platite in urmatoarele 60 de zile dupa efectuarea acesteia. Potrivit Codului muncii republicat, salariatului i se va acorda salariul corespunzator orelor prestate peste programul normal de lucru in termen de 60 de zile dupa efectuarea muncii suplimentare. In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.
 
Conform art. 123 din Codul muncii republicat, in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
 
Conform Codului muncii, sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, in cadrul Contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
 
Autor: MarketingPortal.ro


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016