Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Oamenii sunt investitori netalentati, pentru ca nu au aparatul biologic necesar

Tags: oameni, investitii, creier, mandrie, barbati, oxitocina

Cercetarile arata ca specia umana, in special barbatii, sunt predispusi, din punct de vedere neurologic, la luarea unor decizii neinspirate. Deciziile lor privind investitiile se bazeaza pe o mandrie masculina exagerata, dorinta de noutate sau dorul de casa.
Tim Adams de la The Guardian rezuma cele mai noi descoperiri privind legatura dintre testosteron si finante:
 
1. Daca unor grupuri de barbati tineri li se arata poze pronografice cu femei si sunt apou sa aleaga intre investitii sigure si unele riscante, comparat cu barbatii carora li se prezinta poze nepornografice, aleg portofoliile cu grad ridicat de risc.
 
2. Creierele noastre sunt construite pentru a cauta noutatea, dar prea multa informatie poate coplesi. Evaluam mai bine riscul cand ascultam Bach decat atunci cand ne uitam la stiri.
 
3. Creierul barbatilor tinde sa intre in repaus dupa ce au inaintat o propunere si in timp ce asteapta un raspuns. Tomografiile arata ca, din contra, cel al femeilor ramane activ, analizand daca a ales bine sau nu.
 
4. Oamenii sunt singurele animale care pot amana momentul degustarii recompensei, o functie a cortexului prefrontal. Oricum, cortexul prefrontal se maturizeaza dupa varsta de 30 de ani si mai tarziu la barbati decat la femei. Inainte de acest moment, suntem mult mai predispusi la a cauta recompensa.
 
5. Creierul nostru recompenseaza interactiunea sociala prin emiterea unei substante numita oxitocina. Ea ne face sa ne simtim mult mai bine cand suntem in turma. Bulele pietelor de actiuni sunt, probabil, rezultatul acestei reactii chimice.
 
6. Creierul nostru este cablat la empatia nascuta de oxitocina. Suntem biologic stimulati sa iubim sau sa iubim ceea ce ne este familiar. Suntem construiti sa ne atasam de lucruri si persoane, sa valorificam ceea ce e al nostru, in defavoarea a ceea ce nu ne apartine. Acest fapt strica rationalitatea tuturor deciziilor investitionale.

 
Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016