Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prea multe alternative iti pot afecta capacitatea de a lua decizia potrivita

Tags: decizii importante, optiuni multiple, variante alternative

Poate ca iubesti sa ai mai multe alternative atunci cand ai de luat o decizie importanta, insa trebuie sa stii ca optiunile multiple nu sunt intotdeauna favorabile. Nu ti s-a intamplat niciodata ca dintr-o multime de variante sa nu alegi nici macar una?
Cercetatorul Barry Schwartz explica in cartea "The Paradox of Choice: Why More Is Less" cum pot oamenii sa devina mai fericiti si mai impliniti prin reducerea variantelor alternative:

1. Oamenilor le-ar fi mai bine daca ar imbratisa anumite constrangeri voluntare privind propria libertate de alegere, in loc sa se revolte impotriva lor.
2. De asemenea, oamenii ar trebui sa caute ceea ce este suficient de bun pentru ei, nu sa se dea peste cap pentru a gasi ceea ce este cel mai bun lucru posibil.
3. Ne-ar fi mai bine daca am avea asteptari mai mici pentru deciziile pe care le luam si sa nu ne asteptam intotdeauna la ceva extraordinar.
4. Ne-ar fi mai bine daca deciziile pe care le luam ar fi ireversibile.
5. Oamenii ar fi mai buni daca ar acorda mai putina atentie lucrurilor pe care le fac cei din jurul lor.

Ce inseamna asta?

1. Iubim optiunile. Cercetarile arata ca oamenii prefera libertatea si autonomia inaintea banilor. Cu toate acestea, prea multe optiuni ne coplesesc si ne fac nefericiti, insa nu prea recunoastem asta. In plus, alternativele ne determina sa devenim stresati.
2. O persoana care maximizeaza este aceea care face cercetari, comparatii si munceste din greu pentru a se asigura ca primeste cele mai bune rezultate. O persoana satisfacuta este fericita cu lucrurile care sunt cat de cat bune. Care strategie credeti ca e cea mai buna? Ideea este ca maximizarea poate aduce rezultate obiective mai bune, insa in final, ne lasa nefericiti.
3. Sa iti controlezi asteptarile inseamna sa gandesti inteligent. Optimismul este bun.
4. De multe ori ne dorim ca toate optiunile pe care le avem sa ramana valabile. Uitam cat de puternica este capacitatea noastra de a rationaliza si ajungem sa regretam in final.
5. Compara-te cu o persoana care nu te face fericit.
"Nu mai acorda atat de multa atentie lucrurilor pe care le fac ceilalti", este un sfat usor de dat, insa greu de urmat, deoarece este foarte usor de observat si greu de evitat.

Autor: Ana Tudor


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016