Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Google nu serveste orice. Afla-i meniul preferat!

Tags: continut google, optimizare, motor de cautare, chestionare, tipuri de continut

Bun, optimizarea ca optimizarea, regulie SEO ca regulile SEO, dar ce fel de continut adora Google? Ce o sa-l faca sa ne scoata site-ul la inaintare? Care sunt acele tipuri de continut pe care Google pur si simplu adora sa le afiseze in prima pagina?

Din fericire, aceste tipuri de continut sunt printre cele mai usor de realizat si de organizat. Iar partea de organizare e intotdeauna unul dintre factorii care il incanta si pe Google. Continutul pe care il furnizam trebuie sa fie valoros. Aceasta valoare se masoara in calitatea (uneori si cantitatea) informatiilor pe care le ofera.

Iata, asadar, ce tip de continut adora Google sa gaseasca pe site-uri:

1. Interviuri.

Google ii rasplateste pe cei care furnizeaza continut de calitate pentru utilizatorii sai. Un mod foarte simplu de a oferi astfel de continut este sa luam interviuri unor experti si sa le publicam pe site-ul nostru. Succesul e unul garantat.

2. Liste.

Ne place sa vedem liste, nu-i asa? Nu facem piata mergand cu o povestioara cu legume in buzunar, ci cu o lista. Nu ne organizam sarcinile de lucru culegandu-le dintr-o carte de trei sute de pagini, ci dintr-o lista. Si le facem in continuare fiindca ne organizeaza informatia in cel mai simplu mod posibil. Iar lucrurile simple si usor de generat se numara printre favoritele motorului de cautare. De articolele de tip Top 10 nici nu mai vorbim.

3. Directoarele de informatii.

Desi poate sintagma nu trimite cu gandul la toate categoriile de astfel de centre de resurse online, cel mai bun exemplu care ar putea ilustra mai bine ideea este Wikipedia. O sursa bine organizata, cu informatie de incredere si de valoare, va fi intotdeauna o bila alba intr-o mare de bile negre.

4. Continut in social media.

Atunci cand actualizam retelele de socializare cu articolele incarcate pe site-uri, intarim relatia de incredere dintre social media, clienti si continutul publicat de noi. In functie de feedback-ul primit, se vor crea legaturi noi care vor ajuta la cresterea traficului pe site, precum si la marirea "increderii" din partea Google in ce priveste site-ul nostru.

5. Chestionare si studii de piata.

Cand facem astfel de cercetari si organizam rezultatele finale inclusiv cu ajutorul unor grafice, crestem valoarea informatiei pe care urmeaza sa o oferim. Printr-un continut de calitate si un chestionar care va interesa un numar mare de oameni ne putem transforma continutul intr-un "viral" care va circula in social media si in restul online-ului cu viteza luminii.

Iar Google isi va linge degetele de placere fiindca tocmai i-ai servit un fel de "mancare" preferat!



Autor: Mihaela Pascu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016