Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

5 mascote de brand rasiste

Tags: mascote, brand, rasist, marketing, uncle ben's, eschimos

Mascotele exista pentru a da un chip recognoscibil unui brand: o miscare inteligenta de marketing. Desi intentiile sunt bune, unele dintre mascotele vintage contin nuante rasiste. Din nefericire, ele continua sa fie folosite pana in zilele noastre.
Multe dintre mascotele ofensatoare au intampinat rezistenta de-a lungul anilor, dand nastere la proteste, doar unele au fost aruncate la cosul istoriei publicitare.

Dumneavoastra ce parere aveti? Ar trebui imaginile de mai jos sa mai persiste pe aleile supermarketurilor de aici sau de aiurea

1. Rastus, din 1890 - pana in prezent

Rastus, 1890-Present

Inca din anii 1880, "Rastus" este considerat un termen peiorativ asociat cu barbatii de culoare. De-a lungul campaniilor publicitare din prima parte a secolului al 2—lea, bucatarul zambitor de pe cutia de budinca de gris este descris ca avand un comportament copilaros si fiind analfabet.

Brandul este si astazi comercializat.

2. Placinta eschimosilor, din 1921 – pana in prezent

Eskimo Pie, 1921-Present

Desertul din inghetata denumit dupa numele unui trib nord american a iscat controverse in 2009, cand o femeie canadiana inuita a spus ca numele produsului este o jignire la adresa originii sale.

De fapt, pe continentul nord americand exista o miscare cu istorie impotriva denumirii de "eschimos" aplicata populatiei inuite.

Dar "eschimos" este atat de inradacinat in mintea oamenilor, incat controversele nu au convins compania producatoare Cadbury Pascall sa schimbe numele.

3. Uncle Ben's, din 1940 – pana in prezent

Uncle Ben's, 1940s-Present

In 1946, America s-a intalnit pentru prima data cu Unchiul Ben, un servitor domestic culegator de orez. Spilcuitul bucatar de culoare a fost "promovat" abia recent, la mai mult de 60 de ani de la abolirea sclaviei.

Uncle Ben, detinut de Mars, l-a numit pe Ben presedintele fictional al Consiliului de Administratie in 2007. Vizitatorii site-ului brandului pot face chiar un tur al biroului sau virtual.

Desi aceasta miscare a mai potolosit controversele, exista inca voci care cred ca ar trebui sa se renunte la "uncle" (unchi), termen peiorativ.
 
4. Miss Chiquita, din 194 – pana in prezent

Miss Chiquita, 1944-Present

Original, o banana sexi, mascota este acum o vanzatoare sexi de banane. Ea poarta o palarie cu fructe ce reda o omagine exotica si idealizata a vietii la Tropice.

Criticii spun ca barbatii, femeile si copiii care lucreaza efectiv la fermele de banani traiesc in conditii aspre si se imbolnavesc adeseori din cauza pesticidelor.

5. Frito Bandito, 1967-1971

Frito Bandito, 1967-1971

Vorbind o engleza stricata si furand de la trecatorii nevinovati, Frito Bandito era un mexican inarmat cu aspect neingrijit si un dinte de aur.

In urma presiunilor din partea Comitetului Antidefaimare impotriva Mexicanilor din America, compania producatoare a "curatat" imaginea produsului. Dar parul pieptanat si expresia ceva mai prietenoasa nu au imbunat spiritele.
 
Fritos a renuntat cu totul la desen, care a fost inlocuit de o banda mai putin controversata de vacari, Muncha Bunch.


 
 
Autor: Petru Scraba


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016