Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dezavantajele programului de opt ore

Tags: capacitate de concentrare, reducerea atentiei, program de lucru

De cate ori nu ti s-a intamplat sa petreci opt ore consecutiv in fata calculatorului, atunci cand esti la serviciu? Acest nu lucru nu este deloc productiv, deoarece iti pierzi abilitatea de a te concentra pentru mai multe ore.
Toate fiintele umane au perioade in care activitatea mentala atinge cote maxime si minime. Sunt zile in care poti lucra la un proiect personal mai bine de opt ore, insa timpul trebuie divizat in mai multe parti. Poti petrece cateva ore lucrand pe partea de design, cateva ore scriind si cateva ore pentru a corecta tot ceea ce ai facut pana in momentul respectiv. De asemenea, in cazul in care iti mai ramane putin timp, il poti folosi pentru a raspunde e-mail-urilor primite ulterior.
 
Acest lucru este util, deoarece stimuleaza energia mintala. Orice activitate care presupune sa stai mai mult de trei ore in fata calculatorului dauneaza sanatatii ochilor si te face sa te simti foarte obosit. De asemenea, duce la pierderea abilitatii de a lucra la potentialul tau maxim. In loc sa te fortezi sa continui, poti schimba activitatea pe care o desfasori cu alta, fie si pentru putin timp, pentru a te destinde. Aceste schimbari duc la cresterea productivitatii si elimina perioadele de colaps.
 
Programul de opt ore de lucru incepe usor usor sa apartina de domeniul trecutului. Acest program functioneaza in cazul in care persoanele respective lucreaza in domenii precum contabilitate sau depun munca fizica, deoarece nu le solicita foarte mult activitatea mentala. Abilitatea de a gandi a unei persoane care lucreaza intr-o fabrica este aproape irelevanta. In cazul unui om care lucreaza cu informatii moderne tine de strategia de creativitate si gandire.

Mai mult decat atat, o persoana nu poate ramane constant la fel de creativa si nu poate avea acelasi coeficient mental pe durata unei perioade de opt ore. Nimeni nu poate nu lucra la fel de bine atunci cand programul sau incepe de dis-de-dimineata si tine pana seara tarziu, in conditiile in care acele persoane beau in fiecare zi litri de cafea pentru a putea ramane treji pana la sfarsitul programului.
 
Bineinteles, acest lucru nu este valabil pentru toate persoanele care lucreaza, insa la majoritatea dintre ele se poate observa o scadere a nivelului de concentrare odata cu trecerea programului. Oamenii sunt capabili sa munceasca intensiv doar pentru cateva ore. De cele mai multe ori, se intampla ca cei care lucreaza intr-un birou sa fie apti de munca in adevaratul sens al cuvantului doar la inceputul programului. Dupa cateva ore petrecute in fata calculatorului, efectiv completand formulare, nivelul de concentrare incepe sa scada, iar asta va duce inevitabil la rezultate destul de scazute.
 
Chiar daca incearca sa fie cat mai productivi, angajatii nu vor reusi, deoarece energia lor mintala este destul de scazuta in conditiile in care lucreaza de cateva ore bune, iar finalul progrmaului nu este deloc aproape.
 
Cea mai buna solutie in acest caz este sa lucrezi pe reprize. Realizeaza o lista cu tot ceea ce trebuie sa rezolvi in acea zi si incearca sa le divizezi in categorii in ordinea importantei lor. Astfel, vei stii ce trebuie sa faci mai intai si nu vei risca sa obosesti la mijlocul programului de munca.
Autor: Ana Tudor


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016