Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Statutul social si puterea influenteaza modul in care zambim celorlalti

Tags: statut social, putere, zambet, imitare comportament, interactionare, statut social inalt

Conform unui studiu recent, persoanele care se simt mai puternice si au un statut social mai inalt sunt mai putin dispuse sa zambeasca inapoi oamenilor pe care ii considera mai puternici decat ei si mai dispuse sa le zambeasca celor pe care ii percep ca avand un statut inferior. Rezulta ca, daca ii zambesti sefului si acesta iti zambeste inapoi, este posibil sa nu aiba o parere prea buna despre tine, sustine The Guardian.
Imitarea comportamentului celorlalte persoane este un mecanism important de formare a legaturilor in cadrul grupurilor. Imitarea ajuta la construirea relatiilor, iar modul in care folosim aceasta strategie spune multe despre statutul nostru social si despre puterea pe care o afisam.
 
Puterea se refera la acea capacitate interioara prin care o persoana reuseste sa ii domine pe ceilalti, in timp ce statutul social este o calitate definita de elemente exterioare, bazata exclusiv pe perceptia celorlalti sau determinata de o anumita ierarhie sociala.
 
Pentru a demonstra modul in care imitarea comportamentului celorlalti influenteaza perceptia privind puterea si statutul unei persoane, 55 de voluntari au fost rugati sa vizioneze clipuri video cu persoane cu un statut social inalt (de exemplu, doctori, importanti oameni de afaceri) sau cu persoane cu un statut social mai scazut (de exemplu, muncitori necalificati, persoane care lucreaza in restaurante fast-food) care ii infatisau fie fericiti, fie nervosi. Inainte sa vizioneze clipurile respective, voluntarii au fost impartiti in doua grupe si au fost influentati sa se simta fie mai puternici, fie mai mai putin importanti, cerandu-li-se sa redacteze cate un eseu cu privire la un eveniment placut sau neplacut din viata lor.
 
In urma studiului, s-a demonstrat faptul ca persoanele care se simteau mai puternice aveau tendinta sa isi suprime zambetul in fata unor persoane cu statut social mai ridicat. Astfel, daca tu te consideri important, nu simti nevoia sa zambesti oamenilor pe care ii percepi ca fiind mai importanti ca tine, chiar daca acestia iti zambesc. In schimb, atunci cand consideri ca ceilalti au un statut social inferior, zambesti cu usurinta tuturor.
 
Acest lucru este extrem de interesant: cu cat te simti mai putin puternic, cu atat esti mai dispus sa te supui unei alte persoane cu care interactionezi si cu atat esti mai dispus sa zambesti tuturor persoanelor intalnite.
 
 
 
 
Autor: Adelina Moisan


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016