Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

9 fraze pe care nu trebuie sa le rostesti niciodata cand tii un discurs

Tags: sfaturi oratori, purtatori de cuvant, discursuri celebre, prezentari de succes

Pe cat de greu este pentru un orator, purtator de cuvant sau persoana publica, sa atraga cu adevarat atentia oamenilor din jur, pe atat de usor o poate pierde, in numai o secunda, chiar fara sa aiba timp sa isi dea seama ce s-a intamplat.
Pentru a te asigura ca nu vei incepe un discurs cu stangul si ca nu iti vei pierde audienta inainte sa termini ceea ce ai de spus, citeste urmatoarele noua fraze, pe care oratorii de succes nu le rostesc niciodata:

1. "Sunt terminat/obosit/mahmur"

Inca nu s-a descoperit care este motivul, insa unul din cinci discuri la conferinte si prezentari incepe cu o scuza. "Scuze, am fost invitat aici abia ieri si nu am apucat sa ma pregatesc", "Sunt foarte obosit dupa aceasta calatori si nu ma pot exprima corect, sper sa ma intelegeti"sau alte pretexte de acest tip, pe care publicul nu numai ca nu isi doreste sa le auda, dar nici nu le va ierta prea usor.

2. "Ma puteti auzi? Da, ma auziti!"

Aceasta este modalitatea prin care multi oameni care vorbesc in public obisnuiesc sa isi inceapa discursul.Altii chiar bat de trei ori in microfon si intreaba daca este auzit si de cei din spate, iar apoi zambesc ironic, facand referire la conditiile slabe de sonorizare. Ei bine, nu este responsabilitatea ta sa verifici sistemul audio. Cei care l-au instalat s-au asigurat ca functioneaza inainte de a te invita pe scena. Daca totusi constati ca nu functioneaza, relaxeaza-te, nu deveni agitat, numara pana la trei si incearca din nou. In scurt timp va ajunge pe scena cineva care sa rezolve problema.

3. "Nu va pot vedea din cauza luminilor"

Este adevarat ca atunci esti pe scena, ai in fata multe reflectoare extrem de puternice, care te vor impiedica sa iti vezi foarte bine publicul, insa ei nu trebuie sa stie asta. Doar stai in fata microfonului, concentreaza-te pe ceea ce ai de spus si zambeste atunci cand este cazul.

4. "O sa revin la acest subiect ulterior"

Daca ai primit sansa de a fi rugat de public sa vorbesti despre un subiect anume, profita de ea! Asta inseamna ca esti o persoana interesanta pentru oameni si ca ii intereseaza ceea ce ai de spus!

5. "Permiteti-mi sa va citesc"

Niciodata, vreodata, intr-un milion de ani, nu adauga un text imens pe slide-urile prezentarii tale! Te intrebi de ce este asta o problema? Pentru ca atunci cand adaugi intr-un slide mai mult de patru cuvinte, oamenii vor incepe sa citeasca textul, iar in momentul in care incep sa citeasca, inceteaza sa te mai asculte pe tine.

6. "Inchideti-va telefoanele/laptop-urile/tabletele"

Hello! Trezirea la realitate! Nu mai suntem in perioada comunista! Pe atunci oratorii puteau solicita astfel de lucruri si oamenii i-ar fi ascultat. Astazi nimeni nu va face asta! In plus, ei chiar isi tin telefoanele aproape, pentru a inregistra sau a posta pe Facebook citatele/replicile care i-au impresionat. In cel mai rau caz, daca ai ceva cu adevarat important de spus, iti poti ruga audienta sa isi seteze telefoanele pe modul silentios.

7. "Nu aveti nevoie sa notati nimic, nici sa faceti fotografii. Intreaga prezentarea va fi online mai tarziu"

Este cu adevarat interesant si in pas cu tehnologia ceea ce ti-ai propus sa faci, insa daca vrei sa realizezi o prezentare cu adevarat buna, aceasta nu trebuie sa contina prea multe cuvinte (vezi punctul cinci), iar asta nu va fi suficient pentru a capta atentia si interesul publicului.

8. "Lasati-ma sa raspund la aceasta intrebare"

Bineinteles ca este de apreciat ca iti doresti sa raspunzi la intrebari imediat ce la primesti, insa atunci cand sustii un discurs, este mai important sa incepi cu ceea ce ti-ai propus si cu motivul care i-a adunat pe oameni in fata ta, iar de intrebarile suplimentare te poti ocupa la final.

9. "Voi fi rapid"

Aceasta este o promisiune pe care niciun purtator de cuvant nu o respecta, desi majoritatea prezentarilor incep astfel. Aminteste-ti: Vorba lunga, saracia...omului!


Autor: Ana Tudor


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016