Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Etapele procesului de recrutare si selectie de personal

Tags: etapele procesului de selectie personal, recrutare, interviu de selectie, triere, candidati

Inainte de a initia procedura de recrutare a personalului, trebuie sa se stabileasca mai intai daca posturile respective sunt cu adevarat necesare. Selectia de personal este una dintre cele mai costisitoare activitati din cadrul departamentului de Resurse Umane. Va prezentam mai jos care sunt principalele etape de selectie si recrutare de personal.
Strategia de recrutare
In cadrul strategiei de recrutare, se va determina daca selectia se va desfasura pe plan local, regional sau national. In general, nu se poate vorbi despre „cea mai buna sursa de recrutare“. Fiecare organizatie trebuie sa incerce sa identifice cea mai potrivita sursa de recrutare, in functie de localizarea, marimea, imaginea si bugetul ei, precum si de natura posturilor vacante. Este important sa aveti in vedere toate alternativele disponibile. Alcatuiti o lista cu posturile firmei si sursele de personal specifice fiecaruia.
 
Dosarul de candidatura
Dosarul de candidatura aduna toate informatiile relevante despre candidati. Evaluarea dosarelor de candidatura va permite determinarea calificarilor fiecarui candidat in raport cu cerintele postului vacant si constituie prima modalitate de triere a candidatilor.
 
Interviul preliminar (de recrutare)
Interviul de recrutare poate adauga informatii utile celor deja acumulate prin intermediul formularului de candidatura si are mai degraba un caracter exploratoriu. Scopul sustinerii lui este eliminarea candidatilor inacceptabili sau care dovedesc un interes prea scazut fata de postul vacant.
 
Testele de selectie
Testarea candidatilor este o etapa destul de controversata a procedurii de recrutare si selectie. Chiar daca este important sa mentineti un oarecare scepticism in privinta calitatii selectiei realizate pe baza unor teste, acestea nu pot fi cu totul excluse dintre criteriile de luare a deciziei finale. Cand sunt bine elaborate si interpretate de profesionisti si au legatura directa cu cerintele postului, testele ofera bune indicii despre potentialul candidatilor.
 
Interviul de selectie
Alegerea celui mai potrivit candidat nu se poate face fara o discutie serioasa cu acesta. Interviul de angajare este o parte importanta a procesului de selectie de personal. Si totusi, numai interviurile bine conduse sunt cu adevarat utile in luarea deciziilor de selectie. Interviul este un prilej de a clarifica disponibilitatea candidatului de a accepta oferta de angajare, dar si o modalitate excelenta de testare a aptitudinilor candidatului.

Trierea candidatilor
Trierea este o forma de selectie prin care se elimina candidatii necorespunzatori. Scopul este de a indeparta din procesul de recrutare pe acei candidati care in mod evident nu corespund cerintelor posturilor vacante. Trierea va ajuta sa economisit timp si bani.
Autor: MarketingPortal.ro


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.29 din 5 - 7 voturi.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016