Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ritmul in care tastezi: noua ta parola

Tags: darpa, sistem securitate, utilizare parola, ritm tastare

Cum ar fi sa te asezi in fata computerului, sa introduci numele utilizatorului si sa nu mai ai nevoie de nicio parola deoarece computerul te-ar recunoaste dupa... modul in care tastezi?



Poate parea incredibil, insa specialistii analizeaza in acest moment posibilitatea ca un computer sa recunoasca un utilizator in functie de modul in care acesta tasteaza. Daca aveam impresia ca tastam la fel de repede sau ca felurile in care apasam pe taste nu difera cu mult de la unul la celalalt, s-ar parea ca situatia este cu multe milisecunde diferita.

Sunt operatiuni pe care le-am executat de sute de mii de ori fara sa ne dam seama: modul in care apasam o tasta, timpul de apasare al unei litere (masurat in milisecunde), felul in care stergem cuvintele si alte astfel de operatiuni care tin de tastare intra sub umbrela amprentei cognitive.

Prin urmare, o cercetare destul de laborioasa este condusa de ceva vreme de Richard Guidorizzi, dezvoltator de programe in interiorul Agentiei pentru Proiecte Avansate de Aparare (DARPA) a Departamentului de Aparare din cadrul Pentagonului.

Aceste proiecte, odata finalizate, ar urma sa fie folosite in sectorul militar, date fiind acuratetea si costurile acestor tehnologii.

In ceea ce priveste verificarea suplimentara a unui utilizator strain, care nu ar avea acces in mod firesc la computerul respectiv, se are in vedere o tehnologie care sa verifice fisiere-momeala pe care numai utilizatorul strain ar fi tentat sa le deschida, precum un document cu denumirea "cartidecredit". Mai intai, computerul verifica daca utilizatorul de drept a executat aceasta operatiune in alte imprejurari si daca accesarea acestui fisier corespunde astfel istoricului de operatiuni desfasurate prin intermediul unitatii respective.

In cazul in care computerul nu recunoaste aceasta operatiune ca una care sa faca parte din comportamentul specific al utilizatorului atunci cand se afla in fata calculatorului, se va declansa un sistem de securitate care va cere utilizatorului sa introduca parola pentru a-si dovedi identitatea.

In cazul acestor computere, sistemul de monitorizare va functiona permanent, deoarece utilizatorul care s-a logat initial ar putea sa nu mai fie cel care foloseste ulterior acelasi computer.

Autor: Mihaela Pascu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016