Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

4 inventii descoperite din greseala

Tags: inventii descoperite din greseala, inventii accidentale, plastic, zaharina, penicilina, inventatori

Nevoia nu este intotdeauna mama inventiei. Exista o linie extrem de subtire intre o inventie nemaiintalnita si un esec de proportii, iar urmatoarele cazuri demonstreaza acest lucru. Stiati ca unele din produsele pe care le folosim extrem de frecvent astazi au fost inventate din greseala?
Uneori, este nevoie de o greseala pentru a descoperi lucruri incredibile si a schimba lumea pentru totdeauna. Urmatoarele inventii au fost descoperite din pura intamplare.
 
Penicilina
Totul s-a intamplat atunci cand Alexander Fleming, dornic sa plece mai repede in vacanta, a uitat vasele nespalate inainte de a pleca din oras. Cand a revenit din vacanta, pe 3 septembrie 1928, a descoperit cu stupoare ca toate vasele erau contaminate si ca nu mai puteau fi folosite. Acesta a dus vasele la laborator pentru a le dezinfecta. Insa o anumita farfurie i-a atras atentia in mod special. Aceasta era acoperita de bacterii din categoria stafilococilor, care provoaca infectii majore, iar intr-o parte incepuse sa mucegaiasca. In jurul zonei mucegaite, nu mai existau bacterii, ca si cum mucegaiul impiedica raspandirea bacteriilor. Astfel, Fleming si-a dat seama ca mucegaiul putea fi utilizat pentru uciderea unei game largi de bacterii, iar penicilina a fost identificata.
 
Culoarea mov
In anul 1856, chimistul William Perkin, in varsta de doar 18 ani, a inventat prima vopsea sintetica. Insa totul s-a intamplat din greseala. Perkin incerca de fapt sa creeze o versiune artificiala a chininei, care era folosita la tratarea malariei. In schimb, insa, a reusit sa dea nastere unui lichid uleios, inchis la culoare. A descoperit ca acest lichid nu se putea spala si ca oferea hainelor mai multa stralucire decat orice alta vopsea de pe piata. Pana in acel moment, vopseaua era fabricata in special din insecte si moluste. Mai tarziu, culoarea mov a devenit cea mai in voga culoare a acelor vremuri.
 
Plasticul
Va puteti imagina cum ar fi viata fara plastic? Daca nu ar fi existat doua „accidente” grave in istorie, nu am fi avut acest material astazi. Charles Goodyear a fost primul care a amestecat cauciucul cu sulf si a pus compozitia, din greseala, pe o plita incalzita. Dupa o anumita perioada de timp, a gasit compozitia transformata intr-un material dur si rezistent. Acesta a fost primul accident, fiind urmat de o alta „greseala”, de data aceasta a lui John Wesley Hyatt. Acesta a spart din greseala o sticla plina cu collodion si a observat ca, dupa uscare, materialul a devenit dur, dar totusi flexibil. Asa a luat nastere celuloidul – primul plastic disponibil pe piata.
 
Zaharina
Aceste indulcitor a fost descoperit in mod accidental de catre chimistul Constantin Fahlberg atunci cand acesta a uitat sa se spele pe maini. In 1879, in timp ce se afla in laboratorul sau, Fahlberg cauta noi utilizari pentru gudronul de carbune, fara niciun succes insa. A omis insa sa se spele pe maini atunci cand a mers sa manance. Folosindu-si mainile pentru a rupe o bucata de paine, acesta a observat ca painea respectiva avea un gust neobisnuit de dulce. S-a sters cu un servetel si a observat ca si acesta era dulce. Chiar si apa din pahar avea gust de sirop. S-a intors apoi in laborator si a gustat fiecare pahar si farfurie pana cand a gasit recipientul care continea zaharina. Din fericire, a reusit sa scape nevatamat.
Autor: Adelina Moisan


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 4 voturi.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016