Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Beneficiile ascunse ale cititului

Tags: beneficiile cititului, carti, relaxare, citit, lectura

Cititul nu este doar o metoda de relaxare si de deconectare, ci si o forma de imbunatatire a capacitatii de a gandi clar si rational, sustin cercetatorii. In cazul copiilor, cititul ajuta la cresterea capacitatii de concentrare si la dezvoltarea imaginatiei.
„Povestile au un inceput, un mijloc si un sfarsit – o structura care ne incurajeaza creierul sa gandeaca secvential, sa stabileasca o legatura intre cauza, efect si semnificatie,” sustine neurocercetatorul Susan Greenfield.
 
„Este esential sa deprinzi aceasta indeletnicire de mic copil, atunci cand creierul este mai maleabil, de aceea este extrem de important ca parintii sa le citeasca povesti copiilor lor.”
 
„Intr-un joc pe computer, poate ca trebuie sa salvezi o printesa, insa nu iti pasa cu adevarat de aceasta, vrei doar sa castigi,” explica Greenfield. „Insa o printesa dintr-o carte are un trecut, un prezent si un viitor, are legaturi si motivatii. Putem relationa cu ea, putem vedea prin ochii ei.”
 
Beneficiile cititului
 
Atunci cand citim, ne imaginam peisajele, sunetele si miresmele descrise in carte, creierul nostru simuleaza experiente reale. Acest lucru nu se intampla atunci cand privim la televizor sau cand ne jucam pe computer.
 
Exista multe beneficii ale cititului. Nu doar ca ne scapa de sentimentul de singuratate, ci ne ajuta si sa ne relaxam si sa uitam de probleme si griji. Cercetatorii din cardul Universitatii din Sussex au descoperit ca doar 6 minute de citit pot reduce nivelul de stres cu peste doua treimi, cititul fiind mai benefic din acest punct de vedere decat asculatul muzicii sau plimbatul.
 
Nivelul de concentrare necesar atunci cand citesti elimina tensiunea acumulata, incetineste bataile inimii si relaxeaza creierul. Cititul ajuta de asemenea la prevenirea imbatranirii timpurii si tine departe diverse boli, ne spun specialistii.
Autor: Adelina Moisan


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016