Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

9 lucruri de evitat cand facem o prezentare

Tags: prezentare, audienta, investitori, gesturi, contactul vizual

Fie ca vorbim cu investitorii, cu clientii sau cu angajatii, exista anumite gesturi care trebuie evitate, deoarece ele ne fac sa parem caraghosi, nepregatiti si, in loc sa obtinem aprobarea audientei, nastem hohote de ras sau priviri condescendente.
1. Nu va uitati in jos.

Nu pierdeti contactul vizual cu audienta. In afara salii de conferinte, puteti sa trimiteti mesaje de pe telefon in timp ce comandati o cafea cu lapte, dar priviti-i in ochi pe cei care au venit sa va auda vorbind. Contactul vizual intareste sentimentul de incredere si faciliteaza apropierea.
 
2. Nu va inclestati mainile.

Distrageti atentia, daca va jucati cu degetele. Nu bateti din palme, nu va trosniti degetele si nu va uitati la unghii. Daca nu aratati ceva pe un slide, mai bine tineti-va mainile pe langa corp.

3. Nu dansati.

Cand va folositi bratele, incercati sa le folositi din umar, nu doar din cot, pentru a evita sa pareti caraghosi. Miscarile ample sunt mai gratioase.
 
 4. Evitati sa pareti neingrijiti.

Organizati-va materialele si tinuta. Imbracati-va adecvat. Verificati daca ati scris corect prezentarea si nu ezitati sa apelati la un coleg sa arunce o ultima privire pentru a depista eventuale scapari. Limitati numarul desenelor, filmuletelor distractive, mai ales daca treceti in revista o tema serioase.

5. Nu va intoarceti cu spatele la public.

 
Daca vorbiti cu ecranul, nu va mai auziti bine in sala. Metoda cea mai buna este "gandeste, inclina-te, vorbeste". Analizati subiectul abordat si organizati-va ideile, inclinati-va spre public si priviti-l in ochi si abia apoi puteti vorbi.
 
6. Nu sovaiti si nu va balbaiti.

Faceti tot posibilul pentru a evita sunete si cuvinte de umplutura: "ih", "hm", "deci".
 
7. Nu va grabiti.

Exersati inainte de prezentarea propriu-zisa, pentru a va asigura ca aveti suficient material pentru a umple timpul alocat sau pentru a nu-l supraincarca.
 
8. Nu chicotiti.

Efectele sonore cum ar fi chicotitul si hohotitul trebuie reduse la minimum. Nimeni nu vrea sa vada un clovn in afara spectacolului de circ.
 
9. Nu va dati ochii peste cap.

Publicul poate fi nedumerit sau chiar palcut suprins de un astfel de gest. Mai ales cand insoteste raspunsul la o intrebare, ascultarea unor comentarii cand putem parea impertinenti.
 
Autor: Madalina Alexe


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016