Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sa detectezi minciunile din CV si sa eviti angajarea unei persoane nepotrivite

Tags: minciuni din cv, cv fals, falsificare cv, solicitare recomandari, verificarea trecutului, masuri de precautie, candidati

Traim in era informationala cand aproape orice poate fi verificat, asadar poate parea putin nebunesc sa incerci sa iti falsifici CV-ul sau sa minti cu nerusinare despre studiile absolvite sau locurile de munca ocupate anterior. Cu toate acestea, iata ca se intampla si la case mai mari: noul CEO al Yahoo, Scott Thompson, a fost de curand acuzat ca ar fi mintit in CV cu privire la diplomele obtinute.
Cum poate o companie sa evite angajarea unei persoane care nu este tocmai sincera in legatura cu experienta sa profesionala? John Challenger, CEO al unei importante firme de consultanta, ne explica ce masuri de precautie ar trebui sa integram in procesul de recrutare de personal.
 
1. Chemarea unui candidat la mai multe interviuri

Se recomanda intervievarea unui candidat de mai multe ori. Chiar daca acest proces poate fi obositor, atat pentru candidat, cat si pentru angajator, este o masura de precautie necesara, deoarece ii permite angajatorului sa afle mai multe detalii esentiale despre persoana pe care se gandeste s-o integreze in echipa. Este de asemenea important sa existe mai multi manageri in sala in care se desfasoara interviul, care sa poata oferi feedback pretios persoanei responsabile de angajare.
 
2. Verificarea trecutului candidatului (background check)

Exista numeroase instrumente utile in acest sens. Cea mai buna metoda de verificare a identitatii si trecutului unei persoane este prin simpla cautare a numelui acestuia in Google Search sau vizionarea profilurilor sale de pe retelele de socializare. Ca o masura suplimentara de precautie, Challenger recomanda angajatorilor sa verifice si cazierul judiciar si cetatenia unui candidat.
 
3. Solicitarea de recomandari

Challenger recomanda angajatorilor sa intervieveze in special candidatii care au fost recomandati de alte persoane de incredere. Insa, chiar si acest caz, trebuie sa se verifice trecutul candidatului respectiv. In cazul candidatilor care nu au fost recomandati de o persoana din interior sau o persoana cunoscuta, angajatorii ar trebui sa caute persoane de referinta din trecutul acestora, cum ar fi fosti colegi de munca sau alte persoane care pot confirma identitatea si activitatea profesionala a candidatului si care pot oferi informatii importante privind caracterul acestuia.
 
Luarea unor masuri de precautie atunci cand angajezi o persoana noua este un pas necesar, insa nu ar trebui sa devenim paranoici, sustine Challenger. Avand in vedere cantitatea enorma de informatii de care dispunem in prezent, devine din ce in ce mai dificil sa oferim informatii false in CV, iar majoritatea candidatilor nu isi asuma un astfel de risc, deoarece se tem sa nu fie descoperiti.
 
 Sursa: Entrepreneur
Autor: Adelina Moisan


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016