Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sa rezolvi cat mai eficient o problema

Tags: rezolvare probleme, presupuneri, privire de ansamblu, strategie, perspectiva, einstein, inversare

Atunci cand ne confruntam cu o problema, pentru a o putea rezolva, trebuie sa stim mai intai cum sa o definim. Albert Einstein a spus: "Nu putem rezolva probleme folosind acelasi tip de gandire cu care au fost create".
Iata cateva moduri eficiente de rezolvare a unei probleme.

1. Reformuleaza problema
Un director al companiei Toyota si-a rugat angajatii sa vina cu idei despre "moduri de crestere a productivitatii" si, spre dezamagirea lui, nu a primit prea multe raspunsuri. Insa atunci cand si-a reformulat cererea in "modalitati prin care sa-si usureze munca", nu a mai putut face fata sugestiilor venite din partea angajatilor. Cuvintele determina modul in care percepem o anumita problema. In cele din urma, problema ramane aceeasi, insa modul in care ne raportam la problema este complet diferit.
 
2. Pune sub semnul intrebarii presupunerile
Fiecare problema, indiferent cat de simpla poate parea, vine la pachet cu o lista lunga de presupuneri. Multe din aceste presupuneri sunt false. Pentru a putea elimina toate aceste ipoteze false, trebui mai intai sa le definesti.
 
3. Priveste problema in ansamblu
Fiecare problema este o mica parte dintr-o problema mai mare. Daca te simti coplesit de detalii, priveste problema dintr-o alta perspectiva, de ansamblu. Pentru a putea adopta o privire mai generalista, adreseaza-ti diverse intrebari, cum ar fi "Ce se afla in spatele acestei probleme?"
 
4. Imparte problema in sectiuni mai mici
Daca fiecare problema face parte dintr-o problema mai mare, inseamna ca fiecare problema are la baza mai multe probleme mici. Incearca sa imparti problema in sectiuni mai mici, pentru o intelegere mai aprofundata a acesteia.
 
5. Priveste problema din mai multe perspective
Inainte sa te grabesti sa rezolvi o problema, asigura-te intotdeauna ca o privesti din mai multe perspective. Spre exemplu, daca ai propria afacere si vrei sa cresti vanzarile, incearca sa vezi lucrurile din perspectiva clientilor. Poti gasi anumite functii noi pe care clientul si le-ar dori si pentru care ar fi dispus sa plateasca mai mult. Reformuleaza-ti problema de mai multe ori, de fiecare data dintr-o alta perspectiva. Incearca sa vezi problema din cat mai multe unghiuri.
 
6. Inverseaza problema
De multe ori, poti rezolva o problema mai usor daca o inversezi. Daca vrei sa "cresti vanzarile", gandeste-te cum ai putea sa le reduci. Apoi, tot ce trebuie sa faci este sa inversezi raspunsurile. Chiar daca pare putin ciudat, prin intermediul acestei metode putem descoperi aspecte pe care nu le-am fi sesizat altfel.
 
7. Aduna cat mai multe date
Incearca sa determini cauzele problemei si circumstantele in care a aparut. Daca o problema nu este destul de clara, este important sa o investighezi mai intai. Adreseaza-ti diverse intrebari legate de problema respectiva. Fii cat mai curios si aduna cat mai multe date referitoare la aceasta. Se spune ca o problema bine definita este pe jumatate rezolvata.
 
Autor: Adelina Moisan


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016