Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Si-a vandut actiunile Apple in 1976 cu 800 dolari. Acum valoreaza 77 miliarde

Tags: ronald wayne, apple, miliarde, actiuni

Daca n-ati auzit de Ronald Wayne, probabil e din cauza ca nu mai lucreaza in compania Apple. Si asta inca din 1976 atunci cand faimoasa companie lua fiinta sub forma unui parteneriat din care Wayne s-a retras, vanzandu-si procentul de actiuni detinute.

Ronald Gerald Wayne, nascut in 1934, a lucrat in industria electronica. A infiintat Apple Computer la 1 aprilie 1976 impreuna cu Steve Wozniak si Steve Jobs, avand un rol administrativ. Si-a vandut insa curand partea sa din actiuni pentru 800 de dolari si a primit mai tarziu inca 1.500 de dolari pentru a renunta la orice drept de a cere ulterior orice bani de la Apple.

Wayne este cel care a desenat primul logo Apple, a scris primul contract dintre cei trei si primul manual Apple.

Wayne s-a retras la doar doua saptamani de la infiintarea companiei. Uunl dintre motive a fost si esecul inregistrat de una dintre companiile infiintate in urma cu cinci ani de Wayne care a dorit sa se fereasca de riscuri noi.

La doar un an distanta insa, in 1977, vanzarile au crescut la 2,7 milioane de dolari. In 1980 ajunsesera deja la 117 milioane dolari. In 1982 s-a ajuns la un miliard. In luna februarie 2015,  valoarea companiei Apple a depasit suma de 700 miliarde de dolari, devenind astfel cea mai valoroasa companie americana.

Wayne a spus ca nu regreta ca si-a vandut actiunile deoarece la momentul respectiv, dat fiind contextul, acea decizie era cea mai buna care ar fi putut fi luata.

Totodata, Wayne a spus ca desi a intuit succesul companiei, stia ca vor urma multe greutati si obstacole, iar acestea erau riscuri pe care la acel moment nu putea sa si le asume.

"Avusesem deja o experienta destul de nefericita in domeniul afacerilor. Deja imbatraneam, iar cei doi erau ca niste tornade. Era ca si cum tineam de coada un tigru si nu puteam sa tin pasul cu ei".

In 1976, Ronald Wayne si-a vandut partea sa de 10% din actiuni Apple in schimbul a 800 de dolari. Azi, acelasi procent din actiunile Apple valoreaza 77 miliarde de dolari.

Sursa foto.
Autor: Mihaela Pascu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.67 din 5 - 3 voturi.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016