Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce au insemnat cei 35 de ani de Apple si cum a influentat Steve Jobs istoria

Tags: steve jobs, apple, ceo, tim cook, steve wozniack, calculatoul apple i, actiuni, ipad

Grupul american Apple a anuntat miercuri demisia patronului si cofondatorului Steve Jobs, aflat in concediu medical din ianuarie, el urmand sa fie inlocuit in functie de Tim Cook. De-a lungul istoriei companiei, Steve Jobs si asociatii sai au trecut prin mai multe momente grele, dar au schimbat fata lumii.
Va prezentam mai jos evenimentele majore ale Apple, asa cum sunt ele prezentate de gandul.info:

1976 -
Steve Wozniak si Steve Jobs, colegi de liceu si buni prieteni, lanseaza fara prea mare fast calculatorul Apple I (foto), la un pret de 666,66 dolari. Calculatorul era compus doar dintr-o placa de baza incorporata intr-o carcasa de lemn, prevazuta cu o tastatura. La putin timp dupa, Jobs, Wozniak si Ronald Wayne lanseaza compania Apple.
 
1977 - Michael J. Scott devine primul presedinte al Apple. Wayne isi vinde actiunile catre Jobs si Wozniak, pentru 800 de dolari. Apare Apple II, primul calculator cu carcasa de plastic si care reda imagini color.
 
1979 - Apple are 250 de angajati. Lanseaza prima imprimanta si calculatorul Apple II+. Mai multor angajati, printre care Steve Jobs si Jef Raskin, le este permis accesul in sediul companiei Xerox, unde pot vedea cum arata Xerox Alto, primul calculator cu mouse si cu interfata grafica pentru utilizator (GUI). Jobs este convins ca toate calculatoarele din lume vor folosi GUI, idee pe care o va utiliza in crearea calculatorului Lisa.
 
1980 - Apple se listeaza la bursa, cu 4,6 milioane de actiuni. Se lanseaza Apple III, care se voia un competitor pentru calculatoarele IBM sau Microsoft, dar vanzarile sunt dezamagitoare.
 
1981 - Steve Jobs devine presedintele companiei. Se deschid doua sedii europene, in Anglia si Franta.
 
1982 - Compania vinde produse de peste un miliard de dolari pe an.
 
1983 - Se lanseaza Lisa, primul calculator cu GUI al Apple, insa pretul foarte mare si limitarile de software il transforma intr-un esec comercial. Apple schimba CEO-ul, John Sculley fiind numit in locul lui Jobs.
 
1984 - Se lanseaza, printr-o reclama de 1,5 milioane de dolari prezentata in pauza finalei campionatului national de fotbal american, computerul Macintosh. Spotul este inspirat din cartea lui George Orwell, "1984". Macintosh a mers bine la inceput, apoi vanzarile au scazut din aceleasi motive precum Lisa. Angajatul care a scris software-ul Macintosh isi da demisia.
 
1985 - Consiliul director ii cere lui Sculley sa-i limiteze puterile lui Jobs, care venise cu ideea de a lansa Macintosh in loc de Lisa. Steve Jobs este concediat si pune bazele unei noi firme, NeXT Software. Wozniak pleaca si el de la Apple. In acelasi an, presedintele Ronald Reagan anunta ca Jobs si Wozniak au castigat Medalia nationala pentru tehnologie a SUA.
 
1986 - Jobs intemeiaza firma Pixar, alaturi de doi asociati, dupa ce cumparase cu 10 milioane de dolari firma de grafica pe computer a lui George Lucas. Intre timp, Apple lanseaza Macintosh Plus.
 
1988 - Jean-Louis Gassee devine presedintele Apple. Compania da in judecata Microsoft, pentru ca le-ar fi copiat interfata grafica.,
 
1989 - Apare Mac Portable. Apple este, la randul ei, data in judecata, de catre Xerox.
 
1990 - Gassee isi da demisia. Se lanseaza Mac LC. Compania se listeaza la bursa din Tokyo.
 
1991 - Compania lanseaza Powerbook 100, "stramosul" laptop-ului modern, care cantarea 7,7 kilograme si avea o durata de viata a bateriei de 12 ore. De asemenea, se lanseaza System 7, un sistem de operare mai bun, care avea sa fie folosit pana in 2001.
 
1992 - Apple atinge pragul de 2 miliarde de dolari pe an in vanzari.
 
1993 - Se lanseaza Newton Message Pad, primul dispozitiv mobil al Apple. Acesta esueaza, este numit un nou CEO, care isi da demisia pana la sfarsitul anului. Totusi, Powerbook merge bine, ajungand la un milion de unitati vandute.
 
1995 - Steve Jobs se intoarce la Apple.

1996 -
Gil Amelio devine CEO si recurge la concedieri masive. Apple cumpara compania NeXT a lui Steve Jobs.
 
1997 - Amelio este concediat de consiliul director, dupa ce Apple inregistreaza pierderi record de 1,8 miliarde de dolari. Jobs este numit CEO interimar. In acelasi an, Jobs anunta ca Apple va colabora cu Microsoft, pentru a lansa o versiune de Microsoft Office pentru Macintosh. In plus, Jobs anunta ca firma lui Bill Gates va investi 150 de milioane de dolari in actiuni la Apple.
 
1998 - Apare iMac/233, conceput de Jonathan Ive, care ulterior avea sa creeze iPod si iPhone. Se vand 800.000 de calculatoare in primele cinci luni de la lansare.
 
2000 - Se lanseaza PowerMac Cube, un iMac in miniatura. Jobs devine CEO cu drepturi depline.

2002 -
Se lanseaza iMac G4 si apar primele magazine in Europa.
 
2003 - Jobs este diagnosticat cu cancer pancreatic si incearca sa se trateze pe baza unei diete speciale. Apple nu divulga vestea investitorilor. Se lanseaza magazinul muzical online iTunes, care inregistreaza 25 de milioane de descarcari in acel an.
 
2004 - Apare iMac G5. Jobs (in varsta de 49 de ani) anunta, la scurt timp dupa ce ii este extirpata o tumoare, ca a suferit de cancer. Se lanseaza campania pentru iPod si iTunes in care apare trupa U2.
 
2005 - Se lanseaza iPod Video si iPod Nano. Descarcarile pe iTunes ating valoarea de 500 de milioane. Jobs vorbeste deschis despre lupta sa cu boala, intr-un discurs la Universitatea Stanford, si spune ca operatia a fost un succes si ca se simte bine.
 
2006 - Se lanseaza iMac Core Duo. Jobs ajunge in boardul director al Disney, dupa ce compania cumpara firma Pixar, detinuta de CEO-ul Apple. Brandurile PowerMac, iBook si PowerBook sunt retrase de pe piata, fiind inlocuite cu Mac Pro, MacBook respectiv Macbook Pro. Intre 2003 si 2006, actiunile Apple au crescut de la 6 la 80 de dolari.
 
2007 - Firma isi schimba numele din Apple Computer Inc. in Apple Inc., deoarece nu mai se concentreaza doar pe calculatoare. Se anunta lansarea iPhone si Apple TV. Actiunile ating un record la acea vreme, 97,80 de dolari.
 
2008 - Apple lanseaza App Store, care vinde aplicatii pentru iPhone si iPod Touch. Intr-o luna, se vand 60 de milioane de aplicatii, care aduc cam un milion de dolari pe zi pentru Apple. Compania lanseaza MacBook Air.
 
2009 - Jobs anunta ca ia o pauza de sase luni, pentru a se ingriji de sanatate. Cand s-a intors, actiunile crescusera cu 70%. In acelasi an, Apple lanseaza iPhone 3GS.
 
2010 - La inceputul anului, se anunta lansarea iPad. Se vand 300.000 de unitati in prima zi si 500.000 in prima saptamana. Valoarea de piata a Apple o depaseste pentru prima data pe cea a Microsoft. Se lanseaza iPhone 4. Actiunile Apple ating un nou record, de 300 de dolari. Cele 13 albume ale trupei Beatles apar pe iTunes. Se vand doua milioane de cantece si 450.000 de albume in prima saptamana.
 
2011 - Jobs ia o noua pauza pentru a avea grija de sanatatea lui, iar Tim Cook ii ia locul. Totusi, CEO-ul vine la lansarea iPad 2. Mai multi furnizori de internet incep sa vanda iPhone-ul, punand capat monopolului AT&T. Se lanseaza iCloud, serviciul de stocare online pentru muzica, poze, videoclipuri si alte tipuri de fisiere. Incepand din iulie, Apple are mai multe lichiditati decat guvernul SUA (76,4 miliarde de dolari, fata de 73,7 miliarde).


In filmuletul de mai jos, revista Forbes a intervievat mai multe persoane care au vorbit despre Steve Jobs si momentele spectaculoase care i-au marcat cariera.

 
Autor: Madalina Alexe


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 3 comentarii

Florin Campeanu 03-Sep-2011 09:54:23
Orice se poate spune despre Apple. Absolut orice. si, desigur, totul poate fi argumentat. Insa Apple a schimbat lumea asa cum nu multe alte companii au facut-o. E echivalentul Ford in industria auto inainte de 1920, General Electric in industria electrocasnicelor (si nu numai), dupa 1920.
Si da: acest mesaj este scris pe un iPad. Deci sunt un dobitoc si, culmea, imi place acest lucru:-)
Liviu Plesoianu 02-Sep-2011 09:17:49
Pentru domnul Adrian Popescu: Atata vreme cat, de ani de zile, 99% dintre comentariile dvs. sunt negative referitor la absolut orice, s-ar putea, ma gandesc, ca problema reala sa fie de fapt la dumneavoastra. Dispozitivele Apple sunt minunate. Le folosesc. Fac parte cu bucurie din "masele largi de dobitoci" pe care le mentionati in comentariul dvs. lipsit de orice argument. Inteligenta civilizata presupune folosirea unui limbaj neinjurios si a argumentatiei logice, indiferent ce anume doriti sa sustineti.
Adrian Popescu 01-Sep-2011 23:48:38
Cum aa influentat istoria ? In rau bineinteles si asta pentru ca mase largi de dobitoci au reactionat pozitiv la mizeriile lui .

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016