Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum ne imbolnavesc marii retaileri vestimentari

Tags: marketing, mari retaileri vestimentari, h&m, c&a, zara, haine toxice, substante cancerigene

Marii producatori de textile folosesc, in procesul tehnologic, substamte care sunt adevarate otravuri pentru organism. Aceasta este concluzia unui studiu Greenpeace International care a analizat chimic materialele folosite de 20 de firme mari de imbracaminte, inclusiv Armani, Levi's si Zara.
A fost ales un esantion de 141 articole vestimentare diferite (de la bluze, la pantaloni si lenjerie de corp) destinate femeilor, barbatilor si copiilor, continand fibre naturale si artificiale. Hainele au fost achizitionate in aprilie 2012 din 29 de tari si regiuni diferite.
 
In 31 din articolele vestimentare s-au descoperit substante nocive - ftalati, etoxilati de nonilfenol (ENF) si amine cancerigene folosite la fabricarea colorantilor azoici pentru industria textila.
 
 1. Etoxilati de nonilfenol (ENF)
 
- 89 din cele 141 articole (63% din esantionul proba) contineau substante de tip ENF;
 
- toate marcile implicate au avut cel putin un articol cu niveluri detectabile de ENF;
 
- cea mai mare concentratie de ENF (45.000 mg/kg) a fost detectata pe o bucata de material de la un tricou C&A (cu imprimeu cu plastisol), produs si vandut in Mexic;
 
- odata eliminate in mediu, substantele ENF se transforma in nonlifenol care ataca sistemul endocrim si este bioacumulativa (se aduna in interiorul fiintelor vii).
 
2. Ftalati.
 
Toate cele 31 de mostre de tesaturi serigrafiate cu plastisol au prezentat ftalati, concentratii foarte mari (pana la 37,6% din greutate) fiind descoperite in 4 mostre de la Tommy Hilfiger, Armani si Victoria's Secret.
 
Ftalatii sunt agresivi cu sistemul reproductiv si endocrin.
 
3. Amine de la coloranti azoici.
 
Desi concentratile descoperite (doua produse Zara contienau coloranti azoici ce pot degaja amine cancerigene) sunt in limite legale, autorii studiului cred ca simpla prezenta a unor astfel de substante este inacceptabila.
 
Studiul se intituleaza “Fibre toxice, marea inselatorie din moda” (in original “Toxic Threads, the Big Fashion Stitch-Up”).
 
Pentru a reduce amploarea acestor practici industriale nocive, Greenpeace organizeaza in fiecare an campanii de constientizare, „Detox”, pentru ca producatorii de textile si imbracaminte sa schimbe cate ceva. In 2011, ca rezultat al campaniei, mai multi producatori s-au angajat sa reduca la zero emisiile poluante, pana la 1 ianuarie 2020. Sase marci (Puma, Nike, Adidas, Li-Ning, H&M si C&A) colaboreaza in momentul de fata pentru dezvoltarea si implementarea unor tehnologii prietenoase cu mediul ambiant.

Alte companii, ca Levi Strauss si G-Star Raw, au adoptat politici de limitare, dar nu de eliminare completa a emisiilor poluante. 
 
Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016