Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Marile branduri si povestea numelor lor

Tags: brand, nume brand, povesti branduri, denumire

Patrundem in lumea online cu ajutorul lui Google. Ne facem cumparaturile pe Amazon, corespondam unii cu altii prin Yahoo si socializam pe Facebook. Dar ce semnifica totusi aceste nume? Care sa fie povestea din spatele lor?
Unele nume de branduri sunt doar niste acronime, altele s-au nascut din povesti, iar altele din dictionar. Toate insa au propria lor identitate, semnifica ceva si transmit ceva. Altceva.
Amazon.com. Initial cel mai mare retailer online din lume s-a numit Cadabra, insa s-a renuntat rapid la aceasta denumire intrucat avea oarece rezonanta macabra (se asemana cu substantivul cadaver care in limba engleza inseamna cadavru). In cele din urma, prevestind parca maretia sa, Jeff Bezos (fondatorul companiei) opteaza pentru Amazon, cel mai mare fluviu al lumii. Alegerea a avut insa si o nuanta practica, in sensul ca incepe cu „A”, astfel incat numele se va regasi in topul oricarei liste ordonate alfabetic.  
Apple. Unul dintre mituri spune ca Steve Jobs a lucrat candva la o ferma de mere si de acolo ar fi avut inspiratia numelui pentru compania sa. Altul in schimb spune ca aceasta alegere s-a vrut a fi un tribut adus casei de inregistrari a Beatles, Apple Records.  
BlackBerry. Denumirea provine de la designul butoanelor telefoanelor BlackBerry care seamna cu niste seminte. De asemenea, numele a fost ales pentru suna placut si pentru ca primele dispozitive erau negre.
Coca-Cola. Denumeste doua ingrediente de baza din compozitia celebrei bauturi racoritoare, respectiv: coca (planta din care se obtine si cocaina) si kola (nucile de Kola, utilizate pentru aroma specifica).
eBay. Provine de la numele unei companii de consultanta detinuta de Pierre Omidyar inainte de a pune bazele eBay. Aceasta se numea Echo Bay Technology Group. Initial a vrut sa-si boteze noua companie EchoBay, insa domeniul echobay.com nu era disponibil, asa incat a ales varianta prescurtata eBay.  
Facebook. In traducere libera cartea cu chipuri, facebook denumeste un director ce contine fotografii si informatii de baza. Si-a schimbat denumirea din TheFacebook.com in Facebook.com dupa ce compania a achizitionat domeniul in 2005 pentru suma de 200.000 dolari.  
GE. In 1890, Thomas Edison avea nevoie de o companie pentru a-si vinde cu succes inventiile, asa incat a creat Edison General Electric. Doi ani mai tarziu, dupa ce aceasta a fuzionat cu Thomson-Houston Electric Company, si-a simplificat numele, devenind General Electric.  
Google. Un googol este echivalentul cifrei 1 urmate de 100 de zerouri. Cand Larry Page si Sean Anderson au creat numele companiei, Sean a scris din greseala Google si asa i-a ramas.  
Hotmail. Sabeer Bhatia si Jack Smith doreau neaparat un nume care sa contina cuvantul mail. S-au horatat asupra Hotmail intrucat continea literele HTML, reprezentand limbajul de programare pe care l-au utilizat la crearea site-ului.
HP. Contine initialele numelor celor doi fondatori ai companiei, respectiv Bill Hewlett si Dave Packard. Amuzant e faptul ca la alegerea denumirii, cei doi au decis sa dea cu banul care dintre cele doua nume sa reprezinte compania. Packard a castigat, insa a decis pana la urma ca firma sa se numeasca Hewlett-Packard.  
IBM. Fondata in 1924, IBM este acronimul de la International Business Machines. Se pare ca,dupa ce a plecat din pozitia de functionar public, Tom Watson, fondatorul companiei,si-a denumit afacerea International Business Machines, pentru a le face in ciuda fostilor colegi.  
IKEA. Este un alt acronim ce contine primele litere din Ingvar Kamprad (numele fondatorului) si Elmtaryd Agunnaryd (numele satului suedez in care s-a nascut acesta).
Lego. Este o combinatie a cuvintelor daneze leg godt, care inseamna joaca-te bine. Ba mai mult, in limba latina lego semnifica a asambla, insa compania sustine ca aceasta este doar o coincidenta.  
Nike. Fondata in 1964, compania s-a numit initial Blue Ribbon Sports pentru a sugera acea panglica albastra pe care o primeste castigatorul unei competitii. 14 ani mai tarziu, compania a fost redenumita in Nike, dupa numele zeitei victoriei la greci.  
Nikon. Este prescurtarea de la nippon kogaku, care se traduce prin optica japoneza.
Pepsi. Vine de la pepsina, o enzima secretata de stomac.  
Reebok. Vine de la rhebok, nume african dat unei antilope. Cuvantul a fost gasit intr-un dictionar african si este menit sa sugereze ideea de miscare si viteza.
Sony. Este derivat din cuvantul sonus, care in latina inseamna sunet. De asemenea, in limba engleza sonny este prescurtarea de la sonny boy, reprezentand un tanar inteligent si prezentabil.
Skype. Initial s-a numit Sky-Peer-to Peer (sky= eter; peer-to perr=de la egal la egal), apoi Skyper si in final Skype.
Starbucks. Primul nume propus pentru companie a fost Pequod, ambarcatiunea din povestea "Moby-Dick", insa conducerii nu i-a fost pe plac. Asa au ajuns sa aleaga numele unui alt personaj din celebra carte a lui Herman Melville, respectiv Starbuck.
Toyota. La inceput s-a numit Toyoda, dupa numele fondatorului Sakichi Toyoda. Ulterior s-a optat pentru varianta Toyota intrucat pentru scrierea sa in limba japoneza se folosesc opt idiograme, o cifra despre care se crede ca aduce noroc.  
Visa. Dee Hock, fondatorul companiei, credea despre acest nume ca va fi usor de recunoscut in orice limba si ca va fi universal acceptat de catre multe dintre statele lumii.
Vodafone. Reprezinta o combinatie a cuvintelor voce, date si telefon.
Wolkswagen. In limba germana inseamana masina poporului. Denumirea vine de la un program de construire de masini dedicate maselor si dezvoltat de insusi Adolf Hitler.
Yahoo! Numele s-a nascut din cartea lui Jonathan Swift, "Calatoriile lui Gulliver", yahoo fiind prescurtarea de la yahooligan ce denumea o creatura murdara si dezgustatoare. Cu toate acestea, Jerry Yang si David Filo au considerat ca acest nume ii reprezinta mult mai bine decat cel ales intial, David and Jerry’s Guide to the World Wide Web.  
Autor: Lacramioara Vidru


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016