Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va supravietui Victoria’s Secret scandalului?

Tags: victoria's secret, bumbac, copii, sclavie, plantatie, burkina faso

Industria de lenjerie mondiala este cutremurata de un revoltator secret iesit la iveala: Victoria's Secret vinde piese de lenjerie confectionate din bumbacul cules manual de catre copii din Burkina Faso, fortati sa lucreze pe plantatii fara a fi platiti, scrie Daily Mail. Unii dintre ei n-au nici 10 ani.
 

Burkina Faso, la fel ca si alte tari de pe continentul negru, este recunoscuta pentru productia de bumbac, cat si conditiile dure in care traiesc copiii care sunt nevoiti sa lucreze cot la cot cu parintii lor, pentru a supravietui.
 
Jurnalistii americani de la Bloomberg, citati de Daily Mail, au petrecut de sase saptamani vorbind cu copiii, vecinii si batranii din sate. Au descpoperit ca acestor copii le este refuzat dreptul la educatie, fiind, in schimb, fortati sa trudeasca precum sclavii.
 
Unul dintre micii muncitori s-a strecurat de pe plantatie pentru a ajunge la scoala, insa a fost prins de varul sau mai mare pentru care lucra si a fost tarat din clasa inapoi acasa. Un astfel de caz este si cel al lui Clarisse Kambire, o fetita de 13 ani. Clarise munceste singura pe o plantatie cu 500 de randuri de bumbac cultivat si trebuie sa sa faca singura toata munca, deoarece patronul ei nu isi permite nici utilaje si nici forta animala. Tot bumbacul cules direct din mainile fetei ajunge in camioanele care duc marfa la fabricile din India si Sri Lanka.
 
Reactia companiei ale carei vanzari s-au ridicat anul trecut la 5,9 miliarde de dolari: "Vom lua in serios aceste afirmatii privind bumbacul importat din Burkina Faso, afirmatii care sunt in contradictie cu valorile companiei si cu standardele de munca pe care le impunem".
 
Multi dintre copiii fortati sa munceasca in Burkina Faso sunt rude cu fermierii insisi. In limbajul local sunt supranumiti enfants confinés, ceea ce, in franceza, inseamna copil vitreg. Ziaristii americani au descoperit ca 57% din fermele vizitate au cel putin un copil vitreg.
 
Media pe tara este de un astfel de copil in fiecare familie. Problema este mai acuta in sud-vestul tarii, acolo unde locuieste si Clarisse, care se trezeste, la cei 13 ani ai sai, inainte de rasaritul soarelui, fiind aspru batuta de stapanul sau, daca nu munceste la foc continuu. 

Clarisse Kambire stands in a hut where her farmer stores cotton after delivering a basket from a field almost a mile down the road
 


Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016