Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce face ca o echipa sa fie eficienta? Productivitatea are secretele ei

Tags: echipa, eficienta, productivitate, respect, empatia

Asa cum a spus si Steven Covey, oamenii eficienti cauta mai intai sa inteleaga. Stiu sa empatizeze, intelegand prin asta ca pun intelegerea pe primul loc si nu cauta sa-si impuna propria viziune asupra situatiei, fiind inca in necunostinta de cauza.

Aceasta trasatura este la fel de importanta si functioneaza la fel si in cazul grupurilor foarte eficiente. Grupurile nu ar putea ajunge la concluzia de care au nevoie daca nu au la baza si intelegerea reciproca.

Intr-o echipa, membrii trebuie sa fie orientati unii catre ceilalti deoarece echipele au rolul de a imparti, impartasi si de a lucra in mod coordonat.

A cauta mai intai sa intelegem este o trasatura care ne permite sa construim relatii. Deoarece echipele trebuie sa dezvolte trei seturi de relatii interconectate, acest efort de intelegere trebuie directionat catre celalalt, catre echipa insasi, precum si catre clientii care vor fi serviti.

Empatia demonstreaza ca ne pasa, iar relatiile sunt construite pe dovezile faptului ca ne pasa. Cu totii vrem ca cineva sa aiba grija de noi, tine de natura umana si de dezvoltarea legaturilor interpersonale.

Ii tratam pe ceilalti asa cum ne-am dori sa fim tratati cand depunem un efort sa intelegem cum sunt ei si ce simt. Prin intermediul acestei abordari, vom intelege de ce altii reactioneaza intr-un anumit fel si ne va fi astfel mai usor sa ne dam seama in ce fel am fi reactionat si noi in aceeasi situatie.

Respectul este o litera de aur. Toata lumea vrea sa fie tratata cu respect, insa pentru a avea parte de respect, trebuie sa il si oferim. Nimic nu distruge o relatie mai rapid decat lista de respect.

Astfel, sa retinem unele dintre cele mai importante trasaturi care trebuie sa defineasca o echipa eficienta: disponibilitatea de a intelege mai intai situatia, orientarea catre ceilalti membri ai echipei, ascultarea activa, empatia, respectul, concentrarea asupra reactiilor din prezent ale celuilalt.

Nu de putine ori, in cadrul unei echipe nu se acorda suficienta atentie celorlalti: fie membrii echipei se gandesc la ce urmeaza sa spuna, fie il intrerup pe interlocutor fiindca tocmai au avut o idee, se leaga numai de un aspect al discursului, ignorand restul etc.

Acestea sunt doar cateva dintre trasaturile unei echipe care doreste sa fie productiva si eficace. Fara relatii solide in interior, un astfel de obiectiv devine imposibil.
Autor: Stefan Matei


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 3.5 din 5 - 2 voturi.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant