Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce efect au bauturile carbogazoase asupra corpului nostru?

Tags: bauturi carbogazoase, suc, zahar, aspartan

Tuturor ne place un pahar de suc acidulat, cand si cand. Dar v-ati gandit vreodata care sunt reactiile chimice din interior? Cum ne sunt afectate diverse sisteme in urma unei placeri ce pare atat de simpla?
Daca analizam ingredientele unei bauturi carbogazoase obisnuite dam peste acidul fosforic, cel care extrage mineralele din oase si este legat de aparitia bolilor de rinichi. Cercetarile au aratat ca mai mult de doua pahare de astfel de suc pe zi dubleaza riscul bolilor de rinichi.
 
Mai e apoi si aspartanul care poate duce la aparitia a diverse tipuri de cancer. Ce ziceti apoi de cafeina? Cu cat bem mai multa, cu atat ne trebuie mai multa. 1 cutie de suc azi, doua peste 5 zile, 3 peste 8 zile. Asadar, ce se intampla in corpul nostru cand bem sucuri acidulate cofeinizate?

In primele 10 minute: Cam 10 lingurite de zahar ne ajung in stomac si nu vomitam instantaneu, caci acidul fosforic taie dulceata.
 
Peste 15-20 de minute: Nivelul de zahar din sange (glicemia) creste rapid si se elibereaza masiv insulina. Reactia imediata a organismului este sa stocheze zaharul sub forma de grasime.
 
Peste 40 de minute: Absorbtia cafeinei este completa. Pupilele ti se dilata, tensiunea arteriala creste si ficatul, neavand incotro, elibereaza si mai mult zahar in sange. Receptorii de adenozina din creier sunt blocati, prevenind starea de somnolenta.
 
Peste 45 de minute: Corpul tau accelereaza productia de dopamina, stimuland centrii placerii din creier. Pe acelasi principiu functioneaza si heroina.
 
Peste o ora: Acidul fosforic se leaga cu calciul, magneziul si zincul din intestin, ceea ce face ca metabolismul sa se intensifice. Dozele mari de zahar si indulcitori artificiali ne face sa excretam calciu.
 
Peste o ora si ceva: Incep efectele diuretice ale zucurilor carbogazoase. Calciul, magneziul si zincul mentionate mai devreme care, impreuna cu electrolitii si apa din corp, urmau sa ne imbunatateasca starea de sanatate, sunt acum dati afara, la toaleta.
 
Tot acum ni se face foame, ne simtim obositi, inerti. Suntem si deshidratati, lipsindu-ne diferiti nutrienti pretiosi care ar fi trebuit sa ne faca sa ne simtim bine. 

Mergem la un suc?
Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016