Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De ce optimismul poate fi atat benefic, cat si daunator

Tags: optimism, gandire pozitiva, beneficii, fericire, riscuri, privire realista, dificultati, succes

Oamenii sunt prin natura lor optimisti. Spre exemplu, suntem constienti de riscurile la care ne expunem cand consumam alimente nesanatoase, alcool sau tutun, insa credem ca nu ne vom imbolnavi. Acest optimism ne este atat benefic, cat si daunator in unele cazuri. Iata cum functioneaza aceasta tendinta spre optimism, conform site-ului Lifehacker.
Optimismul ne poate ajuta in multe privinte, in special atunci cand suntem convinsi ca vom reusi indiferent de greutatile intalnite. Aceasta trasatura ne ajuta sa ne asumam riscuri si sa infruntam dificultatile pentru a avea succes sau a indeplini un anumit obiectiv.
 
Insa optimismul este de asemenea responsabil de unele decizii nu tocmai bune pe care le luam de-a lungul vietii. Spre exemplu, ne apucam de fumat, fiind constienti de riscurile la care ne expunem, insa fara a crede o secunda ca ne-am putea imbolnavi de cancer. Sau nu ne incheiem o asigurare de sanatate deoarece nu credem ca ne vom accidenta sau imbolnavi vreodata.
 
Cercetatorii au descoperit ca nu un eveniment in sine ne face fericiti, ci anticiparea acestuia. De multe ori suntem mai entuziasmati in perioada dinaintea unui eveniment important decat atunci cand acesta are loc cu adevarat. Devenim entuziasmati doar la gandul de a face ceva ce credem ca va fi placut, iar acest optimism ne ofera motivatia necesara pentru a realiza acel lucru. Optimismul poate fi asadar benefic in acest caz, deoarece ne putem motiva sa facem diverse lucruri doar gandindu-ne cat de bine ne vom simti dupa.
 
Insa poate fi optimismul daunator? Atunci cand vine vorba de luarea unor decizii importante, da. Spre exemplu, nu acordam importanta cuvenita unor aspecte esentiale din viata noastra deoarece avem tendinta sa vedem lucrurile intr-o lumina favorabila. Nu credem ca ne vom imbolnavi daca fumam un pachet de tigari pe saptamana, nici ca vom avea probleme mai tarziu daca nu ne putem stapani pofta de dulciuri.
 
Acest optimism innascut nu ne permite sa luam in serios riscurile reale la care ne expunem, in anumite cazuri, iar acest lucru poate avea consecinte grave. Nici paranoia constanta nu este de dorit, aceasta diminuand semnificativ calitatea vietii. Insa ar trebui sa alegem o cale de mijloc, sustin specialistii.
 
Sa fim constienti ca avem tendinta sa privim lucrurile intr-o maniera optimista si sa luam in calcul acest aspect atunci cand luam decizii importante in viata. Si mai ales sa luam in calcul riscurile la care ne expunem. Este preferabil asadar sa solicitam sfaturi din partea apropiatilor atunci cand trebuie sa luam decizii majore, deoarece acestia ne pot oferi o privire mai realista si obiectiva asupra problemei.
Autor: Adelina Moisan


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016