Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Invins sau invingator? Cum ii deosebim pe plangaciosi de castigatori

Tags: invins, invingator, castigator, validare, responsabilitate, asumarea raspunderii, actiune

Prin ce se deosebesc invinsii de invingatori? Pe scurt, invinsii prefera sa isi planga de mila si amana luarea unei decizii, in timp ce invingatorii isi asuma responsabilitatea si actioneaza.
1. Invinsii se concentreaza asupra trecutului, invingatorii se concentreaza asupra prezentului si viitorului
 
Invinsii adora sa priveasca in trecut. Isi reanalizeaza greselile la nesfarsit, fara sa isi dea seama ca niciun lucru din trecut nu mai poate schimbat. Invingatorii inteleg faptul ca traim in prezent. In loc sa se gandeasca la trecut, acestia se concentreaza asupra viitorului pe care doresc sa il creeze si iau masurile necesare in prezent pentru indeplinirea obiectivelor.
 
2. Invinsii arunca vina asupra altora, invingatorii isi asuma responsabilitatea
 
Cand ceva nu merge asa cum ar trebui, invinsii cauta imediat un tap ispasitor. In loc sa faca tot posibilul pentru a gasi o solutie, acestia arunca vina pe altii. Invingatorii, in schimb, isi asuma responsabilitatea pentru greselile lor si incearca sa gaseasca imediat o solutie.
 
3. Invinsii reactioneaza imediat, invingatorii analizeaza problema
 
Invinsii reactioneaza astfel: fie trag o concluzie pripita care este complet gresita doar pentru a simti ca fac ceva, fie reactioneaza instinctiv din cauza stresului si au accese de furie (tipa, trantesc usa si pleaca). Invingatorii analizeaza situatia in mod eficient si apoi decid care este cea mai buna solutie.
 
4. Invinsii raman pe loc, invingatorii actioneaza
 
Invinsii, dupa ce au reactionat impulsiv, raman paralizati si nu pot actiona in vreun fel. In loc sa actioneze, acestia spera ca problema sa dispara de la sine. Invingatorii, dupa ce au analizat problema, actioneaza corespunzator. Acestia stiu ca ideile si solutiile trebuie puse in practica.
 
5. Invinsii cauta validare, invingatorii ofera un exemplu celorlalti
 
Invinsii nu se multumesc cu autocompatimirea, ci considera ca este necesar sa isi impartaseasca nemultumirile si celorlalti in speranta ca ceilalti le vor da dreptate. In loc sa caute o solutie la problema, invinsii prefera sa se planga si caute sprijin afectiv. Invingatorii preiau initiativa, actioneaza si ofera un exemplu celorlalti. In timp ce ceilalti se plang unii altora, invingatorii stiu deja ce au de facut.
 
6. Invinsii refuza sa actioneze, invingatorii actioneaza imediat
 
Atunci cand sunt pusi in fata unei situatii neplacute, invinsii refuza sa actioneze in vreun fel. Dorindu-si ca lucrurile sa nu se fi schimbat, invinsii isi cantaresc toate optiunile insa amana la nesfarsit luarea unei decizii. Invingatorii isi cantaresc optiunile, apoi se hotarasc asupra uneia si actioneaza. Acestia stiu ca este mai bine sa actioneze, chiar daca nu au facut alegerea corecta. Cu cat actioneaza mai repede, cu atat vor primi mai repede feedback-ul necesar si vor putea face schimbari in bine.
 
 Sursa: Pick The Brain
Autor: Adelina Moisan


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 1 comentarii

Traian 28-Iul-2012 18:31:16
Excelent articol, felicitari !

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016