Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Iran pune limite la Internet

Tags: iran, internet, cenzura, halal internet, china, facebook

Restrictiile impuse cafenelor cu acces la Internet si planurile de a lansa propriul Internet au dat nastere temerilor ca Iranul se va debransa de la world wide web, informeaza Guardian.
Iranul s-ar putea retrage de pe internetul clasic, ca sa-si acceseze propria retea nationala. Astfel, au inceput deja testele de proba pentru internetul national. Reteaua, care va inlocui serviciile existente acum prin www (world wide web), a fost creata de Ministerul Iranian al Informatiilor, Comunicatiilor si Tehnologiei, potrivit unui ziar local.
 
Si daca asta nu e de ajuns de "conservator", recent iranienii au fost amenintati sa nu mai calce in localurile internet-cafe. Potrivit unor oficiali citati de presa engleza, "proprietarii cafenelelor cu internet sunt obligati sa noteze numele si prenumele fiecarui client, precum si numele tatalui sau, CNP-ul telefonul si codul postal".
 
In plus, trebuie sa existe informatii detaliate despre orele intre care a folosit Internetul, de la ce adresa IP, dar si paginile vizitate pe durata sederii. Toate acestea se stocheaza intr-un registru, pentru cel putin 6 luni.
 
In ultimele saptamani, utilizatorii de Internet din Iran s-au plans de reducerea considerabila a vitezei acestuia, care ar fi urmarea testarii reteli nationale promise, a lui "halal Internet” care va veni in intampinarea dorintelor corecte ale musulmanilor.

Conform unui ziar reformist, Roozegar, "daca Internetul national va deveni realitate, acesta va functiona ca o retea interna si, prin urmare, inainte de a intra pe unele site-uri este nevoie de aprobarea autoritatilor. Utilizatorii din afara Iranului vor avea, de asemenea, nevoie de aprobare”.

Se pare ca principalul scop al Iranului este de a se proteja informatic. Cel putin asa sustine un expert iranian in IT, citat de ziarul Guardian. "Iranul se teme de un atac cibernetic din exterior, similar Stuxnet, si incearca sa-si protejeze datele importante pentru a nu ajunge sa fie accesate pe world wide web", continua expertul in cauza.

Stuxnet a fost un virus informatic proiectat de israelieni si americani destinat sabotarii programului nuclear iranian, in 2010. Autoritatile iraniene au negat initial vreun impact ulterior, dar, in cele din urma, au admis ca programul lor nuclear a fost compromis.
 
Un blogger din Teheran a declarat ca intreaga comunitate online din Iran este ingrijorata, dar nu disperata, pentru ca iranienii au gasit inotdeauna metode sa ocoleasca cenzura impusa de guvern, cum ar fi, de exemplu, utilizarea unor antene de satelit ilegale pentru a urmari posturi de televiziune blocate.

Iranul este suspectat ca i-ar cere ajutorul Chinei pentru campania sa de cenzura online, dar Huawei, compania oficiala de telecom din aceasta tara, neaga acuzatiile.

Peste cinci milioane de site-uri web sunt filtrate in Iran, dar populatia acceseaza adresele blocate prin site-uri proxy sau prin intermediul unor servicii private. Un oficial iranian a declarat anul trecut ca peste 17 milioane de iranieni au conturi pe Facebook, desi reteaua de socializare este interzisa.
 
Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016