Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Povestea emoticoanelor :-)

Tags: emoticon, istoria emoticoanelor, internet, smiley face

Stiati ca 55% din comunicarea verbala se realizeaza prin mimica si gesturi? In scris insa, este mult mai dificil sa transmitem propriile stari celui care citeste. Nu-i de mirare ca, in urma cu trei decenii, cineva s-a gandit la o modalitate inedita de a reprezenta grafic anumite dispozitii de moment. Asa au aparut emoticoanele.
Insusi termenul de "emoticon" sau "emotigrama" s-a nascut din contopirea cuvintelor "emotie" si "pictograma". Reprezentarile emotiilor isi au de fapt originea in limbajul Morse. Intr-un document din 1857, sintagma "love and kisses" apare reprezentata grafic prin "<3 si :*".  De asemenea, cinci ani mai tarziu, intr-o transcriere a discursului presedintelui american Abraham Lincoln, aparuta in The New York Times, este folosit semnul ";)".  Nu s-a putut stabili insa daca aceasta era sau nu un emoticon.
Primele pictograme cu referire la emotiile umane au aparut in 1881, intr-o publicatie satirica numita Puck. Erau propuse astfel patru tipuri de emoticoane reprezentand pe rand bucuria, tristetea, indiferenta sau uimirea.  

A urmat apoi renumita "smiley face", creatie a lui Harvey Ball din 1963. Desi aceasta fata zambitoare a aparut initial sub forma unor nasturi, ulterior a devenit cea mai cunoscuta reprezentare grafica a bucuriei umane si, ca atare, cel mai cunoscut emoticon din lume.

In anii `70, emoticoanele au patruns in lumea computerizata, fiind folosite de catre cei de la PLATO System. Totusi, cel care a propus ca acestea sa fie utilizate pe internet pentru a exprima stari umane a fost Scott Fahlman, de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh, Pennsylvania. Intr-un mesaj datat 19 septembrie 1982, el propunea ca semnul ":-)" sa fie reprezentarea grafica a zambetului, iar ":-(", opusul acestuia. Asocierea este destul de simpla, dat fiind faptul ca cele doua pictograme, atunci cand sunt intoarse, arata ca niste fete umane cu ochi, nas si gura.

Propunerea sa nu a ramas fara ecou, dimpotriva, pusa in fata tehnologiei a devenit de-a dreptul virala. In scurt timp, reprezentarile s-au extins asupra unei game largi de emotii umane, treptat fiind imbunatatita si imaginea grafica a acestora.

Emoticoanele au devenit, astfel, un simbol al culturii Internetului. In 2007, un studiu realizat de Yahoo! arata ca 82% dintre utilizatorii de Messenger apelau in mod regulat la emoticoane in timpul discutiilor online, iar 61% considerau ca acest lucru ii ajuta sa se faca mai bine intelesi.  
Astazi emoticoanele sunt peste tot: pe messenger, pe email, pe chat-uri de tot felul, pe telefon. Ori de cate ori avem nevoie sa ne imbogatim comunicarea apelam la ele. Le-am facut astfel atat de populare, incat pare ca nu ne vom mai satura vreodata de ele.
 
Autor: Lacramioara Vidru


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.5 din 5 - 3 voturi.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016