Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Trucuri pentru a-ti spiona online angajatii, legal si etic

Tags: monitorizare, spiona, drepturi si responsabilitati

Angajatorii au dreptul legal de a verifica ce fac pe net angajatii, ce emailuri trimit si ce alte activitati intreprind atunci cand folosesc calculatoarele si dispozitivele mobile ale companiei. Ar trebui insa sa o faca?
Exista cateva motive in favoarea monitorizarii. In primul rand, ajuta la protejarea companiei de furt si de alte atacuri via Internet. Monitorizarea poate ajuta la respectarea reglementarilor, la asigurarea dovezilor in cazul proceselor si la eliberarea locului de munca de orice tip de agresiune. 
 
Exista insa si o alta fata a monitorizarii. Se poate crea o prapastie morala, performanta angajatilor are de suferit, cand acestia simt ca exista cineva care li se uiat tot timpul peste umar. Poti afla care este religia unei persoane, orientarea sexuala, viziunea politica si problemele medicale, creandu-se astfel o dilema morala. In aceste conditii, managerii trebuie sa aiba in vedere diferenta dintre monitorizare si supraveghere. Supravegherea, definita si ca urmarirea activitatilor indivizilor, are si o nota usor grotesca care-i sperie pe angajati. Se pot evita problemele daca se initiaza monitorizarea numai in cazul persoanelor care sunt "dubioase", care sunt banuite a fi implicate in actiuni ilegale ce prejudiciaza bunul mers al companiei. Este necesar si un acord scris al conducerii companiei si al avocatilor acesteia.

Va oferim trei trucuri pentru o abordare eficienta si corecta a monitorizarii angajatilor (via entreprenuer.com): 
 
1. Stabiliti reguli scrise. 
Este vital sa exista o politica la nivel de companie privind utilizarea Internetului care sa stabileasca drepturile si responsabilitatilor tuturora. Regulile trebuie sa acopere utilizarea emailului, instant messaging, retelele de socializare, bloggingul si navigarea pe net. Aceasta politica trebuie sa ia forma unui cod care va fi semnat de angajati.
Angajatii trebuie sa stie cum vor fi monitorizati.

2. Informati-va angajatii.
Explicati riscurile cu care se confrunta compania daca bunurile digitale sunt folosite inadecvat, politica privind digitalul, limitele confidentialitatii activitatii angajatilor si faptul ca exista monitorizare. Incurajati-va angajatii sa-si desfasoare comversatiile private folosind computerele si telefoanele mobile personale.
 
3. Folositi instrumente tehnologice. 
Exista nenumarate produse care pot fi folosite pentru monitorizare, trimitandu-va alerte ori de cate ori apare o potentiala problema. Se pot instala filtre sau chiar bloca anumite parti din continutul web.

 
Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016