Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

60% dintre aplicatiile Facebook pot posta mesaje in numele utilizatorilor

Tags: facebook, aplicatii facebook, siguranta facebook, postari, confidentialitate

Cam cate aplicatii aveti instalate pe Facebook in momentul de fata? Dar, mai important, cate dintre ele pot posta ceva in numele vostru fara sa aveti habar? Mai bine de jumatate, dupa cum arata un studiu in materie.
Potrivit companiei Secure.me, care a analizat nu mai putin de 500.000 de aplicatii Facebook, marea majoritate a acestora au capacitatea de a posta in numele utilizatorilor. Mai exact, 63% dintre aplicatii solicita la instalare acordul pentru a trimite mesaje in numele utilizatorilor, iar 69% le solicita adresa de email.

„Accesarea diferitelor aplicatii precum Instagram, SocialCam, AngryBirds, CityVille si Spotify a devenit foarte comuna. Doar dai click pe „de acord” fara a sti de fapt cu ce ai fost de acord. Ceea ce multi nu constientizeaza este faptul ca acele aplicatii conectate la profilul de Faceboook pot sa le urmareasca intreaga activitate, pe a lor si a prietenilor lor. Nu conteaza ce setari de confidentialitate au instalata, aceste aplicatii primesc totusi informatii personale”, spune fondatorul companiei.  

Iar daca va intrebati ce pot face cei care lanseaza astfel de aplicatii cu datele voastre, aflati ca, de exemplu, adresa de email poate fi vanduta catre terti in scopuri comerciale. La fel se poate intampla si cu adresa de domiciliu, data nasterii, cu interesele si optiunile voastre.    

In plus, instalarea unei aplicatii va poate expune si prietenii. Potrivit Secure.me, 21% dintre aplicatii pot accesa date personale ale prietenilor utilizatorilor precum ziua de nastere, educatie si loc de munca. Alte 12% dintre aplicatii pot dispune de informatiile legate de locatia curenta dupa bunul plac.   

Desigur, companiile mari care lanseaza aplicatii genereaza o anumita incredere, insa ele reprezinta o mica parte dintre cele 500.000. Ganditi-va numai la ce anume stiti despre cei care se afla in spatele unor aplicatii de genul testelor de personalitate ori intrebarilor de tot felul.

Dar poate cea mai mare problema a instalarii aplicatiilor de tot felul este aceea ca ele nu permit restrictionarea accesului la anumite informatii sau limitarea lor in timp, la o zi sau o saptamana. Odata dat acceptul, ele primesc oricand si oricat informatii din Timeline.  

De cealalta parte insa, Facebook are propriul sau punct de vedere in aceasta problema:

„Le oferim utilizatorilor o varietate de intrumente menite sa controleze experienta lor cu aplicatiile pe Facebook si sa ii determine pe dezvoltatori sa se conformeze reglementarilor platformei. Aplicatiile trebuie sa solicite in mod explicit acceptul asupra datelor pe care le vor utiliza, incluzand aici adresa de email si posibilitatea de a publica mesaje. Dupa ce un utilizator instaleaza o aplicatie, aceasta nu are dreptul de a posta pe Timeline-ul acelui utilizator fara consimtamantul acestuia. Daca se intampla acest lucru, noi vom lua atitudine”, spun reprezentantii Facebook intr-o declaratie pentru Mashable.com.  
 
Autor: Lacramioara Vidru


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016